• 0

8 važnih datuma u ovoj godini za sve koji imaju kredit: Kad će kamate da padaju?

Kako se pokazalo da i naša centralna banka prati odluke Feda i ECB, ovih osam datuma je važno zapamtiti.

  • 0
FED američka centralna banka, kamate berza kriza Foto-ilustracija: Shutterstock

Američka centralna banka našla se u centru pažnje tokom većeg dela prošle godine, dok je predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel koristio grube alate povećanja kamatnih stopa i kvantitativnog pooštravanja kako bi obuzdao rastuću inflaciju.

Kako se 2022. bližila kraju, pokazatelji inflacije pokazali su da je nešto od toga možda funkcionisalo: potrošačke cene su se hladile, prodaja kuća je zaustavljena, a neke od najpoznatijih američkih kompanija su napravile planove da uspore svoje kretanje i povuku kapital.

Najnovija mera inflacije pokazala je da je indeks potrošačkih cena za novembar iznosio 7,1%, što je pad u odnosu na 40-godišnji maksimum od 9,1% postignut u junu; cene polovnih automobila, drvne građe i benzina - pale su; a cene stanova i zakupnina takođe su opadale.

Sledi novi period. Fedov nedavno revidirani scenario poziva da se stopa federalnih fondova, referentna stopa zaduživanja centralne banke, poveća, ali sporijim tempom nego u proteklih nekoliko meseci.

Fed je ostvario neke male pobede u usporavanju ekonomije, nakon sedam povećanja stopa, snažno i istorijski zategnuto tržište rada ostalo je trn u oku centralne banke. Kada broj raspoloživih poslova daleko nadmaši one koji traže posao, plate mogu porasti, što bi zauzvrat moglo da zadrži cene duže.

To znači da bi Fed, sa svojim „laserskim fokusom na tržište rada“, mogao da bude „kontinuirano nategnut".

Već postoje znaci da tržište rada omekšava: otpuštanja i zapošljavanje su opala, kontinuirana potraživanja porasla su na najviši nivo od februara; a broj poslova koji se dodaju svakog meseca počeo je polako da se smanjuje.

Međutim, „strukturalni nedostatak radne snage“ ostaje glavna prepreka, primetio je Pauel u decembru, pripisujući nedostatak radnika prevremenim penzionisanjem, potrebama za negom, i padom neto imigracije.

Kao takvi, poslodavci oklevaju da otpuštaju ljude, a druge oblasti privrede pokazuju takvu snagu da nezaposleni mogu brzo da se ponovo zaposle.

„Ova latentna snaga na tržištu rada mogla bi biti razlog da se Fed previše zateže“, kažu ekonomisti. Ostatak ekonomije za nas vrlo jasno signalizira usporavanje, neposrednu recesiju.

Decembarske projekcije pokazale su agresivniji put zaoštravanja monetarne politike, sa srednjom prognozom koja je porasla na novi vrh kamatne stope od 5%-5,25%, u odnosu na 4,5%-4,75% u septembru. To bi značilo da zvaničnici Fed-a očekuju da će podići stope za pola procenta više nego pre tri meseca, kada su Fed-ova ekonomska predviđanja poslednji put objavljena.

Kada se Fed sastaje 2023?

Federalni komitet za otvoreno tržište, ogranak centralne banke za kreiranje politike, održava osam redovnih sastanaka godišnje. Tokom dva dana, grupa od 12 članova pregleda ekonomske podatke, procenjuje finansijske uslove i ocenjuje akcije monetarne politike koje su objavljene javnosti po završetku sastanka drugog dana.

kredit, rate, kamate Foto: Shutterstock

Ispod su sastanci koji su okvirno zakazani za 2023. Oni sa zvezdicama označavaju sastanak sa rezimeom ekonomskih projekcija, koji uključuje grafikon kolokvijalno poznat kao „tačkasti dijagram“ koji pokazuje gde svaka članica FED-a očekuje da će kamatne stope pasti u budućnosti.

Kako se pokazalo da i naša centralna banka prati odluke Feda i ECB, ovih osam datuma je važno zapamtiti.

- 31. januar – 1. februar

- 21-22 mart*

- 2-3 maja

- 13-14 juna*

- 25-26 jul

- 19-20 septembar*

- 31. oktobar-1. novembar

- 12-13 decembar*

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>