• 1

Kolika je popunjenost skladišta gasa u EU? Brojke kažu da zavisnost od Rusije slabi

U strahu od nestašica gasa, članice EU su počele još lani da prave zalihe

  • 1
zima u eu Foto: Shutterstock

Uprkos pokušajima Rusije da zbog rata koji se vodi u Ukrajini ugrozi zalihe gasa u Evropskoj uniji, popunjenost skladišta prirodnog gasa je u EU u decembru iznosila 84 odsto i veća je od prosečnih rezervi u periodu od pre četiri do šest godina, saopšteno je sinoć iz Evropske komisije.

- Imamo prilično dobru poziciju i popunjena skladišta gasa za početak ove godine, međutim ne smatramo da je to razlog za samozadovoljstvo. Znamo da će ova godina i nadalje biti izazovna - rekao je portparol EK, Tim Mekfi, a preneo je AP.

- Što više ulažemo u energetsku efikasnost, smanjujemo upotrebu energije. Što više podstičemo obnovljive izvore energije, to ćemo biti manje zavisni od gasa, što utiče i na cene električne energije i globalno zagrevanje - dodao je on.

U strahu od nestašica gasa, države članice EU počele su još prošle godine da prave zalihe i nivo zajedničkih rezervi gasa popeo se do septembra prošle godine na 82 odsto, nešto više od planiranih 80 odsto, podseća se u izveštaju AP.

Zbog porasta cena gasa potrošnja je opala za 20 odsto u periodu od avgusta do novembra. Reagujući na sankcije EU zbog rata u Ukrajini, Rusija je prošle godine pooštrila gasnu politiku prema Evropi.

Pre nego što je ruski predsednik Vladimir Putin krajem februara prošle godine naredio ruskim trupama da uđu u Ukrajinu, ruski gas je činio je 40 odsto ukupnih količina koje se uvoze u Evropu, dok danas čini jedva oko devet odsto.

Video: Bajatović: U toku 2023. će biti još manjih poskupljenja cene gasa

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dago 1

    5. januar 2023 | 10:32

    Moze se sve dok mi placamo. 3 do 4 puta skuplje grijanje i toliko struja isto. I to jos sa manjom potrosnjom jer smo svi malo zavrnuli.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>