• 0

Ruska banka tuži Belgiju: "Mi nemamo nikakve veze sa vlastima u zemlji, a trpimo sankcije"

Banka je već tražila da se odmrznu akcije na računima NSD-a, ali u jednom od paketa sankcija EU, Savet je doneo odluku koja onemogućava oslobađanje sredstava

  • 0
sud, sudnica, suđenje, presuda, tužba, tužbe, sudski predmeti

Foto: Shutterstock

Banka Sankt Peterburg odlučila je da tuži Belgiju zbog nekih 110 miliona dolara koje je ta zemlja blokirala na računima Euroclear-a, navodeći da "oni nemaju nikakve veze sa vlastima u Rusiji" i da zato "ne bi trebalo da trpe evropske sankcije", preneo je danas belgijski ekonomski list Eko.

Zastupnik Banke Sankt Peterburg kaže za ovaj list da ruski preduzetnici imaju akcije na NSD računima u Euroclear-u i da je sve zamrznuto, čak i ako preduzetnici nemaju nikakve veze sa sankcionisanim režimom.

Ova ruska banka je već tražila da se odmrznu akcije na računima NSD-a, ali u jednom od paketa sankcija Evropske unije od oktobra, Savet EU je doneo odluku koja onemogućava oslobađanje sredstava koja se drže ili deponuju kod NSD-a.

Eko dalje navodi da od oktobra nema odgovora od belgijskih finansijskih institucija, zbog čega je Banka Sankt Peterburg odlučila da tuži belgijsku državu.

Podsećamo, u devet paketa sankcija koje je EU usvojila protiv Rusije, uključeno je i zamrzavanje finansija ruskih zvaničnika i ljudi bliskih ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Cilj sankcija je da spreče Rusiju da finansira rat u Ukrajini, navodi se.

Početkom juna, na listu fizičkih i pravnih lica pogođenih ovim sankcijama, dodat je Nacionalni depozit za poravnanje (NSD), ruska verzija belgijskog posrednika Euroclear. Međutim, Banka Sankt Peterburg ima NSD račun otvoren kod Euroclear-a.

U pitanju je kompanija za finansijske usluge, specijalizovana za poravnanje transakcija sa hartijama od vrednosti, kao i za čuvanje i servisiranje imovine ovih hartija od vrednosti.

Belgijske institucije se za sada nisu oglasile povodom ove tužbe.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari