• 0

Prvi čovek Alibabe neslavno ušao u 2023: Slabi mu moć, kontrolisaće tek 6% Grupe

U novembru 2020, flotacija Ant grupe na berzi, koja bi bila najveća na svetu, otkazana je u poslednjem trenutku

  • 0
dzek ma Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Milijarder i osnivač Ant grupe Džek Ma će, po svemu sudeći, odustati od kontrole nad kineskim fintek gigantom, nakon regulatorne mere.

Ant grupa (Ant Group) je rekla da, nakon nastupajuće promene, niko neće imati potpunu kontrolu nad njom. Inače, Ant grupa, šire poznata i kao Ant Financial, jeste podružnica čuvene kineske platforme za e-trgovinu Alibaba, tačnije čitave Alibaba grupe.

Otkako je kritikovao kineski finansijski sektor 2020, Ma je retko viđen u javnosti. Nakon te kritike, a planirana flotacija Ant grupe na berzi je naglo zaustavljena.

BBC dalje navodi da ova kineska grupa upravlja Alipejom (Alipay), glavnim onlajn sistemom plaćanja u Kini, koji je zasenio gotovinu, čekove i kreditne kartice.

Ma, bivši nastavnik engleskog jezika koji je Alibabu osnovao 1999, direktno i indirektno kontroliše više od 50% Ant grupe. Međutim, nakon promena u strukturi upravljanja, on će kontrolisati tek nešto više od 6%, navodi se u saopštenju ove kompanije.

U novembru 2020, flotacija Ant grupe na berzi, vredna 26 milijardi funti, koja bi bila najveća na svetu, otkazana je u poslednjem trenutku. Neki analitičari su to videli kao pokušaj kineske vlade da ponizi kompaniju koja je postala "previše moćna" i lidera koji je postao "previše otvoren".

Regulatorna intervencija je usledila nakon što je Ma na finansijskoj konferenciji rekao da tradicionalne banke imaju "mentalitet zalagaonice". On je, takođe, pohvalio zasluge sistema digitalnog bankarstva i naglasio da buduće odluke o kreditiranju treba da se zasnivaju na podacima, a ne na kolateralu.

Nakon propasti berzanske flotacije, koja je trebalo da Maa učini najbogatijom osobom u Kini, on je nestao na tri meseca, što je izazvalo spekulacije o tome gde se, zapravo, nalazi. Na kraju se ponovo pojavio, ali je od tada izbegavao reflektore.

Video: Šest meseci posle spajanja NLB i Komercijalne banke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>