• 2
 ≫ 

Jedan od razloga zašto nema gužve u prestonici: Beograđani su potpuno zbunjeni - da li se danas radi?

 ≫ 

Privredu Srbije košta jedan dan praznovanja, u milionima

  • 2
Božićna zvezda, cveće, saksija, poklon, Nova godina Foto: Shutterstock

Iako je prošao najradosniji praznik, ni danas nije prevelika gužva u prestonici. Naime, mnogi su se iznenadili što nije bilo saobraćajnih kolapsa kada su jutros dolazili na posao. 

Međutim, zaboravili su da pojedini (kojima to pozicija omogućava) i danas praznuju jer to pravdaju da je Božić bio za vikend. Društvene mreže su prepune komentara i vlada pravi mali "rat" oko nedoumice da li danas po Zakonu neradan dan.

Kako smo se i sami uverili, postoje kompanije, pa čak i državni činovnici koji danas ne rade. Napominjemo da je privatnim kompanijama uglavnom preskupo da praznuju još jedan dan, naročito što su mnogi zaposleni spajali prethodne dane.

Podsetimo, prvi sledeći neradni dan u januaru 2023. godine posle Nove godine bio je Božić koji pada u subotu 7. januara, a, samo ukoliko jedan od dana kada se praznuje državni praznik Republike Srbije padne u nedelju, onda se ne radi prvog narednog radnog dana.

Evo i zvaničnog stava Ministartva za rad:

"Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima, Nova godina je državni praznik i praznuje se 1. i 2. januara. Shodno ovom zakonu, ako jedan od datuma kada se praznuje državni praznik Republike Srbije padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana. Imajući u vidu da 1. i 2. januar 2023. godine padaju u nedelju i ponedeljak, neradni dan je i utorak 3. januar.

Saglasno navedenom zakonu, prvi dan Božića – 7. januar je verski praznik i neradni dan. Božić 2023. godine praznuje se u subotu".

Svi neradni dani u 2023. godini su:

- Nova godina - 1., 2. i 3. januar (nedelja, ponedeljak i utorak)

- Božić (verski praznik) - 7. januar (subota)

- Sretenje (Dan državnosti) - 15. i 16. februar (sreda i četvrtak)

- Uskrs (verski praznik) - 14, 15, 16 i 17. april (četvrtak, petak, subota i nedelja)

- Praznik rada - 1. i 2. maj (ponedeljak i utorak)

- Dan primirja u Prvom svetskom ratu - 11. novembar (subota).

Podsetimo, privredu Srbije košta to što ne radi jedan dan. I to se broji u milionima. Kako je ranije rekao sagovornik Telegraf Biznisa,  jedan neradni dan privredu Srbije “košta” čak 18,2 miliona evra.

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    9. januar 2023 | 13:05

    U redu, ovo je drzava odredila, a sta je sa privatnicima koji forsiraju svoje radnike da rade za vreme tih odredjenih praznika, plus sto gomila od njih ima izgovore da taj rad placa po istoj ceni kao radnim danima? Postoje sluzbe koje moraju da rade, ali i one rade po dezurstvima (bolnice, elektrane), ali sta je sa pekarima, poslasticarima, radnicima u ugostiteljstvu? Poslodavci tvrde kako trgovina ne placa ekstra rad po drugoj ceni, a opet, ti radnici ne dobijaju sve te lepe i ugodne slobodne dane. Konkretno, znam ljude kojima je u celoj godini od drzavom odredjenih praznika slobodan samo jedan dan Bozica. Primorani su da rade sve ostale dane, i za to im se placa standardna cena rada.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>