• 1

Najavljen rast cena od 6 odsto u evrozoni: Tržišta gasa ostaju najveća pretnja po ekonomiju

Energetska kriza u EU pogoršala se tokom leta

  • 1
skok cena inflacija hrana i piće Foto-kolaž: Shutterstock, Pixabay

Očekuje se da će dugotrajna energetska kriza izazvati dalju recesiju u evrozoni ove godine, objavio je Fajnenšel tajms, pozivajući se na stavove ekonomista.

Prema izveštaju, cene u regionu će, u proseku, porasti za više od 6%, a stopa nezaposlenosti će se povećati sa sadašnjih 6,5% na 7,1% do kraja 2023. Takođe, visoka inflacija i nestašica energije dovešće do daljeg pada u proizvodnji i do pogoršanja stanja na tržištu rada.

Nakon toga, do kraja godine, ekonomija evrozone će se smanjiti za 0,01%.

- Tržišta gasa u Evropi ostaju ključni rizik. Dodatni poremećaji u snabdevanju, ili posebno hladna zima, mogli bi da dovedu do ponovnih tenzija i ponovnog rasta cena, primoravajući još jednu rundu prilagođavanja i uništavanja potražnje - rekla je Kjara Zangareli, ekonomista u Morgan Stenliju.

Energetska kriza u EU pogoršala se tokom leta, kada su sankcije i tehnički zastoji doveli do prvih prekida u isporuci gasa iz Rusije. Dok većina ekonomista tvrdi da je "Evropa prošla najgoru energetsku krizu ove godine", mnogi su zabrinuti da bi se izgledi za racionalizaciju energije mogli vratiti sledeće grejne sezone, posebno ako su predstojeći meseci budu hladni.

- Rizik od racionalizacije gasa je, verovatno, izbegnut ove zime, ali je pitanje snabdevanja energijom za sledeću zimu i dalje otvoreno - rekao je za FT Silven Brojer iz S&P Global Ratings.

Video: Prehrambena industrija je oslonac ove zemlje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    10. januar 2023 | 09:18

    Hrvati kukaju da su prelaskom na evro cene otišle u nebesa a njihovi ekonomisti ih teše da nije sve tako crno kao što izgleda jer su pale cene vunenih rukavica,lopata za sneg,seksi pomagala i lutki na naduvavanje što nije slučaj u drugim državama evro zone.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>