• 0

Sećate se šefa Mekdonaldsa koji je dobio otkaz zbog veze sa koleginicom? Saga se nastavlja, kazna i za firmu

Bivši izvršni direktor Mekdonaldsa platiće 400.000 dolara zbog navodnog zavaravanja investitora o njegovom otpuštanju

  • 0
Steve Easterbrook, Stiv Isterbruk Foto: Tanjug/AP

Osramoćeni bivši izvršni direktor Mekdonaldsa Stiv Isterbruk platiće 400.000 dolara za namirenje zbog optužbi da je navodno obmanuo investitore o okolnostima njegovog otpuštanja 2019. nakon veze sa jednom od radnica.

Prema Komisiji za hartije od vrednosti, Mekdonalds je otpustio Isterbruka zbog „upuštanja u neprikladan lični odnos sa zaposlenom čime je prekršena politika kompanije“, ali u sporazumu o raskidu radnog odnosa, tvrdilo se „da je njegov raskid bio bez razloga, što mu je omogućilo da zadrži značajan kapital nadoknadu koja bi inače bila izgubljena.”

„U donošenju ovog zaključka, Mekdonalds je koristio diskreciono pravo koje nije otkriveno investitorima“, rekao je SEC u svojoj objavi.

Kompanija je kasnije podnela tužbu protiv Isterbruka koja se završila tako što je bivši izvršni direktor vratio otpremninu od 105 miliona dolara, ali je SEC negodovola zbog takvog ishoda.

Pored građanske kazne od 400.000 dolara, Isterbruku je takođe zabranjeno da bude direktor ili službenik u bilo kojoj kompaniji koja odgovara SEC-u. Regulator je takođe utvrdio da je Mekdonalds prekršio zakon, ali SEC ne kažnjava kompaniju „u svetlu značajne saradnje koju je pružio osoblju SEC-a tokom istrage“.

Ni Isterbruk ni Mekdonalds (MCD) nisu priznali ili odbacili optužbe.

Saga o Isterbruku

Slučaj Isterbruk datira iz 2019. godine, kada ga je odbor lanca brze hrane otpustio nakon što je utvrdio da je prekršio politiku kompanije demonstrirajući „lošu procenu koja uključuje odnos sa zaposlenim“.

Ali to navodno nije bilo sve. U avgustu 2020, Mekdonalds je podneo tužbu tvrdeći da je Isterbruk lagao odbor o obimu njegovih odnosa sa zaposlenima. Kompanija je saopštila da je obaveštena o navodnim Isterbrukovim drugim odnosima sa zaposlenima u julu 2020. i da je otvorila novu istragu koja je navodno pronašla dokaz o tri dodatne seksualne veze.

Milkšejk pomfrit Mekdonalds Foto: Shutterstock

Mekdonalds je rešio tužbu sa Isterbrukom 2021. godine, primoravajući ga da otplati otpremninu od 105 miliona dolara.

Isterbruk je tada priznao da „povremeno nije uspeo da održi vrednosti Mekdonaldsa i da ispuni određene odgovornosti kao lidera kompanije“. Takođe se izvinio odboru, bivšim saradnicima i franšizama i dobavljačima kompanije.

U saopštenju SEC-a direktor Gurbir S. Greval rekao je: „Kada korporativni službenici korumpiraju interne procese da bi upravljali svojom ličnom reputacijom ili punili svoje džepove, oni krše svoje osnovne dužnosti prema akcionarima, koji imaju pravo na transparentnost i pošteno postupanje rukovodilaca.”

„Navodnim prikrivanjem stepena njegovog nedoličnog ponašanja tokom interne istrage kompanije“, nastavio je Greval, „Isterbruk je razbio to poverenje i na kraju doveo u zabludu — deoničare“.

Video: Anja je prošla ceo biznis pa prešla u konkurenciju: Kako je raditi s herojima današnjice?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>