• 0

Nema poboljšanja ni na vidiku: Svakom trećem putniku kasnio let u 2022. godini

Nedostatak kvalifikovanih radnika i dalje je ozbiljan problem

  • 0
Avion, motor aviona, ilustracija

Foto: Pixabay

Već duže vreme avio-industriju pogađaju razni izazovi i problemi, pri čemu je civilni vazdušni saobraćaj lane u Evropi bio vrlo neredovan. Avioni su često kasnili, pa je čak trećina putnika bila "zahvaćena" tim poremećajima.

Letovi bi bili ili otkazivani ili bi kasnili, o čemu svedoče rezultati istraživanja portala Airhelp.

Uprkos proređenom redu letenja, 244 miliona putnika, ili nešto manje od 31% od ukupno prevezenih 795 miliona, bilo je pogođeno kašnjenjima i otkazivanjima letova u poslednjem trenutku.

Poređenja radi, tokom 2019. godine, dakle, u periodu pre pandemije - samo 24% putnika su "kačila" kašnjenja i otkazivanja, od ukupno 1,12 milijardi njih.

Kako je rekao šef Airhelp-a, Tomasz Pawliszyn, "posebno se tokom leta pokazalo da je osoblje na aerodromima i u avio-kompanijama nespremno za uslove koji su nastupili".

Prema studiji, tokom letnjih meseci do 40 posto putnika je imalo poteškoće u vezi sa letovima. Mimo toga, ostali glavni uzroci kašnjenja bili su štrajkovi i nepovoljni vremenski uslovi.

Pawliszyn upozorava da "poboljšanja na vidiku nema ni za 2023. godinu".

- Očekujemo nastavak negativnih trendova i u ovoj godini. Kao i u mnogim drugim industrijama, nedostatak kvalifikovanih radnika i dalje je ozbiljan problem, a dodatni izazov su štrajkovi - izjavio je.

Prema Airhelp-u, Holandija je bila zemlja sa najvećom stopom kašnjenja, a slede Velika Britanija i Nemačka.

U obzir su uzeti letovi koji su kasnili u polasku više od 15 minuta, kao i oni otkazani u tjednu prije planiranog polijetanja.

Video: Beč gradi prvu geotermalnu toplanu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>