• 2

Ko je u Evropi najviše zaradio? Akcije NATO proizvođača oružja uzletele, Nemci predvode

Proizvođač oružja "Rheinmetall" je najveći dobitnik u poslednjih 12 meseci

  • 2
Rusija, Ukrajina, rat, Ukrajinska vojska Foto: Tanjug/AP

Najveće vojne i odbrambene korporacije zemalja članica NATO-a zabeležile su povećanje tržišne vrednosti od 21,5 odsto u 2022. godini, usred vojne operacije u Ukrajini i ponovnog naoružavanja u zapadnoj Evropi, objavio je u sredu moskovski dnevnik Vedomosti.

List se pozvao na podatke iz analitike Defense News i Tradingview.

Kombinovana tržišna kapitalizacija tih korporacija porasla je sa 579 milijardi dolara u decembru 2021. na 703 milijarde dolara u decembru 2022, prema procenama. Na rang listi je uključeno 25 kompanija sa kapitalizacijom većom milijardu dolara, kojima se trguje na berzi i gde, kada je reč o prihodima, dominiraju vojni proizvodi, a takođe su aktivno uključene u isporuku oružja Ukrajini.

Autori izveštaja navode nemačkog proizvođača oružja Rheinmetall, kao najvećeg dobitnika u poslednjih 12 meseci, sa porastom cene akcija od 122 odsto.

Francuski proizvođač dronova i projektila Thales zabeležio je povećanje tržišne vrednosti za 54%. Američki odbrambeni izvođač Northrop Grumman porastao je za 44%, dok su akcije proizvođača raketnih bacača Lockheed Martin - porasle za 42%.

Ostala značajna pominjanja u izveštaju uključuju BAE Systems (+40%), Kongsberg Gruppen (+37%), General Dynamics (+24%), i Raytheon Technologies (+19%).

U izveštaju se ističe da je vrednost vojnih giganata NATO-a u porastu, dok je ukupni zapadni korporativni sektor prošle godine potonuo za 16 odsto, prema indeksu S&P 1200, što sugeriše da su proizvođači oružja verovatno bili glavni "korisnici" političke krize u Evropi.

Video: Gde si, deda, sakrio oružje? Unuka Ala Kaponea odlučila da proda sve što je ostalo od njega

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vratiće se rode

    12. januar 2023 | 12:13

    Zato je rat i izazvan, čista matematika i dogovor Rusa i Amerikanaca…

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>