• 5
 ≫ 

Đedović: Neophodna je tranzicija ka izvorima energije čistijim od uglja

 ≫ 

Ministarka Đedović je istakla da se Srbija obavezuje na slične ciljeve u sprovođenju zelene tranzicije kao i Evropska unija (EU), ali da nažalost nema jednak pristup finansijskim instrumentima kao države članice EU

  • 5
Dubravka Đedović, sednica, Abu Dabi Dubravka Đedović / Foto: Tanjug/MRE/Zoran Petrović/bs

Srbija se u proizvodnji električne energije dominantno oslanja na ugalj i neophodno je sprovesti pravednu tranziciju ka čistijim izvorima energije, koji će zaštititi i zaposlene i lokalne zajednice, koje su zavisne od ove industrije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ona je to rekla na plenarnoj sednici 13. zasedanja Skupštine Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) u Abu Dabiju, saopštilo je resorno ministarstvo.

Srbija je jedna od zemalja osnivača ove agencije, a na njenoj godišnjoj skupštini razmatraju se najvažnija pitanja u vezi sa procesom energetske tranzicije na globalnom nivou.

Ministarka Đedović je istakla da se Srbija obavezuje na slične ciljeve u sprovođenju zelene tranzicije kao i Evropska unija (EU), ali da nažalost nema jednak pristup finansijskim instrumentima kao države članice EU.

- U našem srednjoročnom planu, u narednih pet godina je niz strateških projekata za koje su neophodne investicije od pet milijardi evra, pre svega u proizvodne kapacitete, ali i za jačanje prenosne i distributivne mreže koja će nam omogućiti više obnovljivih izvora energije na mreži - rekla je ona.

Na Skupštini IRENA okupili su se šefovi vlada i država, ministri i donosioci odluka iz celog sveta, kao i multilateralne organizacije i predstavnici privatnog sektora koji će razgovarati o planovima i aktivnostima koji se globalno preduzimaju na sprovođenju energetske tranzicije.

Konferencija se održava danas i sutra, a na njoj se, između ostalog, razmatra kolektivni napredak sveta u primeni Pariskog sporazuma, kao i perspektive energetske tranzicije u svetu.

Ministarka Đedović će u Abu Dabiju imati i bilateralne sastanke sa ministrom energetike UAE Suhailom al-Mazruijem i generalnim direktorom IRENA Frančeskom La Kamerom, a prisustvovaće i ministarskom panelu "Kretanje kroz neizvesnosti - postavljanje prioriteta za postizanje nulte neto emisije", koji se održava u okviru "Abu Dabi nedelje održivosti".

Video: Ministarka energetike za Telegraf Biznis o cenama struje, štednji i izazovima u 2023.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Max

    15. januar 2023 | 02:10

    Jeste to je ono što nam tupi wef taman sad znamo ko je njihov spijun

  • ne razumem

    14. januar 2023 | 23:42

    kako od cega i na koji nacin ce da se proizvodi elektricna energija

  • Ред

    15. januar 2023 | 10:23

    Неопходни је да се скинете с грбаче овом народу.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>