• 1

Ova država je izvezla najviše sirove nafte još od 2019. godine

Do povećanja je došlo uprkos američkim sankcijama

  • 1
iran, teheran Foto: Shutterstock

Iran je u decembru 2022. izvezao, prosečno, 1,137 miliona barela sirove nafte dnevno, što predstavlja povećanje od 42.000 barela dnevno u odnosu na novembar prošle godine.

To je rekordni izvoz iz Iran od 2019. godine, saopštila je energetska konsultantska kuća SVB iz Vašingtona.

Do povećanja je došlo uprkos američkim sankcijama, koje je ta zemlja uvela zbog povećanih isporuka u Kinu i Venecuelu, prenosi Rojters.

- U poređenju sa administracijom bivšeg predsednika Donalda Trampa, nije bilo ozbiljnih gušenja ili ometanja izvoza nafte iz Irana - navela je Sara Vaksuri iz SVBa.

Tadašnji predsednik SAD je 2018. izašao iz Nuklearnog sporazuma, koji je potpisan 2015. godine, i ponovo uveo sankcije u cilju suzbijanja izvoza nafte i povezanih prihoda iranskoj vladi.

Vaksuri dodaje da su manja potražnja iz Kine i povećan kineski uvoz ruske nafte - bili veliki izazob za Iran, a najveći deo iranske nafte i dalje se izvozi preko drugih zemalja Dalekog istoka u Kinu.

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele Kuće, Adrijen Votson, izjavila je da je je primena sankcija od strane administracije predsednika SAD, Džozefa Bajdena, snažna, i da ''makroekonomske brojke Irana to jasno potvrđuju''. '

- Nismo i nećemo oklevati da preduzmemo mere protiv onih koji izbegavaju sankcije, kao ni sankcije protiv iranske trgovine dronovima i projektilima, i kršenja ljudskih prava iranskog naroda - rekla je Adrijen Votson.

Video: Svesni smo rasta cena, zaštitili smo najugroženije, stabilizovali tržište

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nima

    15. januar 2023 | 11:54

    Gospodjo Votson ko ovde krši ljudska prava znate već decenijama

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>