• 3

Da li ste za to da kompanije koje iznajmljuju e-trotinete nastave sa radom? Ovo je goruće pitanje 2. aprila

Mnogi Parižani se žale da vozači električnih trotineta voze bahato, po trotoarima i parkovima, te da ne poštuju pešake niti saobraćajne propise

  • 3
e-trotinet Foto: Shutterstock

Telegraf Biznis je u nekoliko navrata pisao o popularnosti električnih trotineta, kako kada je reč o rekordnoj prodaji i kupovini širom sveta, tako i kada je reč o eventualnim manama ovog prevoznog sredstva.

Naime, debate polaze od toga gde bi ovi trotineti smeli da se voze, budući da ih viđamo i na trotoarima, pa do toga da im je podreban redizajn, odnosno nova, jača svetla i sedište za vozača.

U nekim gradovima već godinama unazad postoje zabrane; recimo, Atlanta je zabranila noćnu vožnju nakon nekih tragičnih slučajeva, dok su ih neki drughi gradovi blokirali u potpunosti.

U Denveru trotinete kompanije"Lift" možete da parkirate na terenima za hokej ili bejzbol, ali ne i za fudbal. Sada, i Evropa reaguje, tačnije - Francuska.

- Građani Pariza će glasati o tome da li kompanijama koje iznajmljuju električne trotinete treba zabraniti rad -  izjavila je gradonačelnica, An Idalgo, u intervjuu za vikend izdanje novina Le parizien.

Građani francuske prestonice će 2. aprila na referendumu odgovarati na pitanje: "Da li ste za to da kompanije koje iznajmljuju električne trotinete nastave sa radom?".

U pitanju je tema koja ekstremno deli javnost, navela je Idalgo, a prenosi Gardijan.

Gradonačelnica Pariza je dalje izjavila da podržava zabranu, ali i da će poštovati volju većine. Dodaje da e-trotineti, koji su u privatnom vlasništvu, "ne predstavljaju problem" za grad.

Mnogi Parižani se, međutim, žale da vozači električnih trotineta voze bahato, po trotoarima i parkovima, te da ne poštuju pešake niti saobraćajne propise, a da troninete parkiraju gde stignu ili ih čak bacaju u Senu, konstatuje gradonačelnica.

Pristalice iznajmljivanja električnih trotineta ističu da je u pitanju ekološki sistem transporta, koji predstavlja alternativu vozilima koje koriste benzin ili naftu i zagađuju životnu sredinu.

Ako građani izglasaju zabranu iznajmljivanja električnih trotineta, Pariz će postati prva metropola u svetu koja je usvojila takav propis.

Video: Novi avion Er Srbije Mihajlo Pupin

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>