• 0

Startap Relio koji radi i u Beogradu, dobio investiciju od 3 miliona evra: Rade na digitalnim računima

Kompanija posluje u oblasti onlajn bankarstva...

  • 0
iPay  online trgovina  plaćanje

Foto: Shutterstock

Švajcarski fintech Relio sa kancelarijama u Cirihu i Beogradu dobio je investiciju od 3 miliona evra za pokretanje digitalnih platnih računa namenjenih kompanijama. Tehnologija bazirana na principima detaljnog poznavanja klijenata automatizuje procese otvaranja računa, pre svega, u delu upravljanja i preuzimanja rizika (compliance), efikasno umanjujući mogućnost zloupotrebe i sprovođenja kriminalnih aktivnosti, navodi kompaija u saopštenju.

Ovaj poduhvat predvodi izvršni direktor Lav Odorović, koji je prethodno osnovao Pentu (Penta), vodeću neobanku za mala i srednja preduzeća u Nemačkoj.

Neobanke kao što su Revolut i Wise preoblikovale su digitalno bankarstvo u Evropi. Međutim, izazovi usklađivanja sa propisima iz oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma ostali su najslabija karika digitalnih banaka koje opslužuju kompanije. Složene vlasničke strukture, međunarodni tokovi novca i komplikovani poslovni modeli kreiraju veće rizike u smislu zloupotrebe u svrhu pranja novca, finansiranja terorizma, kršenja međunarodnih restriktivnih mera, prevara itd.

Posledica povećanog rizika je duže vreme potrebno za otvaranje računa, od nekoliko nedelja do više meseci, uslovljeno pre svega neefikasnošću banaka. Transakcije i računi se često zamrzavaju preventivno dok se manuelno ne provere slučaj po slučaj. Kašnjenja zbog neefikasnih ručnih provera su izuzetno frustrirajuća za kompanije koje žele na vreme da isplaćuju plate i fakture.

Ovo za domaći startap ekosistem znači direktan pristup znanju i aktuelnim trendovima u fintech-u iz Švajcarske, jednog od globalno najnaprednijih tržišta u ovoj oblasti.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari