• 5

Skandalozni potezi zapadnih divova: Hoće da "ućutkaju" tviteraše koji žele dostupnije vakcine

Big Pharma je, inače, zaradila milijarde dolara profita od vakcine protiv kovida-19

  • 5
Korona virus kovid covid vakcina Foto: Shutterstock

Zapadne biotehnološke kompanije vršile su pritisak na Tviter da cenzuriše pozive za deljenje patenata za vakcinu protiv kovida-19 i pravljenje "jeftinih generičkih lekova".

Kompanije su takođe finansirale neprofitnu organizaciju koja je kreirala alate za borbu protiv dezinformacija, ali je odbila da označi obmanjujuće tvrdnje Big Pharma-e.

Napore lobiranja kompanija kao što su BioNTek, Fajzer i Moderna, detaljno je opisao u ponedeljak autor Intercept-a Li Fang, na osnovu internih komunikacija na Tviteru.

To je njegov drugi doprinos fajlovima Tvitera, seriji izveštaja nekoliko novinara, kojima je Ilon Mask ponudio pristup dokumentima platforme, nakon što je kupio ovu kompaniju.

Jedna "epizoda" o kojoj je Fang izvestio dogodila se u decembru 2020.

Nina Morschhaeuser, lobista Tvitera u Evropi, podelila je sa kolegama upozorenje koje je dobila od firme BioNTek i nemačke vlade - o kampanji koja bi mogla da prekrši uslove korišćenja Tvitera.

Kampanja je, naime, zagovarala da vakcine budu "pristupačnije za siromašnije zemlje, ali pod uslovom da se odustane od patentne zaštite".

Morschhaeuser je prosledila zahtev BioNTek-a o tome da Tviter "sakrije" postove aktivista koji ciljaju na nalog ovog proizvođača lekova. Nije jasno šta je Tviter preduzeo po tom pitanju, ako ih je i bilo.

Drugi deo priče je bio o Public Good Projects, nevladinoj organizaciji koja je kreirala alate za identifikaciju i prijavljivanje navodnih dezinformacija o javnom zdravlju, uključujući efekte pandemije kovida-19.

Njihova kampanja Stronger je dobila 1.275.000 dolara finansiranja od biotehnoloških firmi, prema poreskim prijavama koje je Fang pregledao. Izvršni direktor je opisao posao kao "pokušaj dobre volje da se uklone lažne informacije na mreži".

Međutim, Intercept je rekao da su neki od tvitova koje je označio -  legitimna politička debata, kao što su kritike vezane za pasoše o vakcinama.

Stronger takođe nije ciljao na očigledne dezinformacije koje bi bile korisne za njegove finansijere, kao što je tvrdnja industrijske grupe PhRMA iz novembra 2022. godine - da bi 4,4 miliona radnih mesta u SAD moglo biti ugroženo odustajanjem od zaštite patenta vakcine.

Gorepomenuti direktor je rekao da je "njegov posao da podstakne ljude da dobiju vakcinu".

Big Pharma je, inače, zaradila milijarde dolara profita od vakcine protiv kovida-19.

Video: Ogled: Ispitivanje tvrdoće vode

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paja

    17. januar 2023 | 15:03

    Iznenadna smrt ?

  • riki

    17. januar 2023 | 19:51

    Ovce su uvek bile za sisanje ali dokazi će tek da se dokazuju fala bogu da nisam primio ni jednu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>