• 3

Poznate radnje se osipaju: Nemci stavljaju katanac na vrata, pogođeni Orsay, H&M, C&A

Stanje je dodatno pogoršala energetska kriza

  • 3
hm Foto: shutterstock.com

Natpis "Zatvaramo" može se videti na vratima sve većeg broja prodavnica u Nemačkoj, a među njima su C&A, Galeria Karstadt Kaufhof, Primark, Görtz, Conrad, H&M, Orsay, Conrad i Media Markt.

Maloprodaja se, naime, već godinama bori sa padom potražnje u mnogim sektorima. Ali, proteklih nekoliko godina je zadat ozbiljan udarac i nizu "jakih" robnih marki.

Osim trenda kupovine preko interneta, modne radnje, parfimerije, kao i objekti sa elektronikom, trpeli su i posledice pandemije kovida-19.

Stanje je dodatno pogoršala energetska kriza, piše Fenix magazin.

Nekoliko velikih lanaca kao što su C&A, Galeria Karstadt Kaufhof, Primark i Görtz naknadno su najavili zatvaranje poslovnica.

Najmanje svakoj trećoj poslovnici Galerije Karstadt Kaufhof preti zatvaranje. Drugi put u tri godine, ovaj lanac robnih kuća ponovno je pred bankrotom. Stoga, firma sada ponovo mora da zatvori desetine svojih poslovnica.

U decembru 2022. postalo je jasno da će, prema internom dopisu, možda morati da bude zatvoreno čak 90 poslovnica, a sada je propao i plan o preuzimanju 47 objekata Galerije Schön hier.

Veliki trgovinski lanac C&A, koji se povukao iz Srbije letos, takođe se sprema da zatvori podružnice u Nemačkoj tokom ove godine. Sigurno je da su prve "na meti" ove:

  • C&A Kiel: Holstenstrasse 1-11, 24103 Kiel
  • C&A Rendsburg: Schiffbrückenplatz. 1, 24768 Rendsburg
  • C&A Elmshorn: Alter Markt 6, 25335 Elmshorn

Zatvaraju se i neke radnje Primarka, lanca koji trenutno ima 32 podružnice u Nemačkoj. Ipak, do kraja 2023. moglo bi ih biti znatno manje. Već neko vreme je jasno da će sa radom prestati na dve lokacije: podružnica u Weiterstadtu, u blizini Darmstadta (Hessen), zatvorena je krajem novembra 2022, a zatvaranje prodavnice u Schloss-Straßen-Centru, u Berlinu, planirano je za ovo proleće.

orsay Foto: Shutterstock

Conrad, H&M, Orsay i C&A

Globalni modni brend H&M takođe zatvara svoje objekte. Samo u 2022. zatvoreno je ukupno 240 podružnica širom sveta, međutim, još uvek nije poznato koja mesta u Nemačkoj su "pogođena".

Nemačka firma Orsay je prošla mnogo drastičnije, zato što je u junu 2022. zatvoreno svih 197 poslovnica u zemlji. Podsećamo, kompanija je prestala sa radom i kod nas, krajem prošlog juna.

Conrad je najavio da će zatvoriti gotovo sve podružnice u Nemačkoj, a početkom januara 2023. još su bile otvorene samo radnje u Mannheimu, Regensburgu, Hürthu i Wernberg-Köblitzu. Media Markt-Saturn je 2021. zatvorio 13 poslovnica, a 2022. je, između ostalog, zatvorena i podružnica u Gelsenkirchenu.

Video: Zoran je poslednji obućar u Bogatiću: Za mlade je ovo prljav posao, a pare su male

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nes

    18. januar 2023 | 13:12

    Stanje je dodatno u Evropi pogoršao SAD.

  • Veteran

    18. januar 2023 | 14:09

    Sve je to neosetno za Nemačku koja ima na hiljade i hiljade firmi. Mozda i 0.001 posto to moze da utiče na njihovu ekonomiju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>