• 2

Pala kineska berza kriptovaluta: Amerikanci tvrde da su "prali novac"

Ministarstvo pravde SAD reklo je da je berza obradila više od 700 miliona dolara nezakonitih sredstava

  • 2
Hapšenje  Anatoly Legkodymov Foto: Tanjug/AP

Američke vlasti zaplenile su berzu kriptovaluta Bitzlato i uhapsile njenog suosnivača, optužujući firmu da podstiče "visokotehnološki kripto kriminal" prenosi Bi-Bi-Si.

Ruski državljanin Anatolij Legkodimov sa prebivalištem u Kini uhapšen je u Majamiju ove nedelje.

Ministarstvo pravde SAD reklo je da je berza obradila više od 700 miliona dolara nezakonitih sredstava, prekršivši pravila osmišljena da spreče pranje novca.

- Institucije koje trguju kriptovalutama nisu iznad zakona i njihovi vlasnici nisu van našeg domašaja - rekao je američki tužilac Breon Pis na konferenciji za novinare u sredu, najavljujući hapšenje.

Od 2018. godine, berza registrovana u Hong Kongu obradila je transakcije kriptovaluta u vrednosti od oko 4,5 milijardi dolara, navodi se u žalbi.

S obzirom da je firma zahtevala minimalnu identifikaciju od svojih korisnika, omogućila je da postane "raj za prihode i sredstva namenjena za kriminalne aktivnosti", rekli su tužioci.

Oni navode da je firma bila svesna problema, pozivajući se na interni dokument koji opisuje berzu kao onu koja rukuje sa "prljavim novcem" bez standardnih procedura provere kupaca.

Vlasti su saopštile da je firma bila i usko povezana sa "Hidra Marketom", darknet pijacom droge, pranja novca i ukradenih finansijskih informacija, koji su međunarodne vlasti zatvorili prošle godine.

Berza tvrdi da ne prihvata američke kupce, ali tužioci su rekli da je u stvari imala "značajne" poslove sa Amerikancima.

Video: Prevara za minimum 50 evra: Prodavci u rakove natrpali eksere da im dodaju na težini

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>