• 6

Ovo je mesto u Srbiji u kojem je pronađena ogromna zlatna žila

Rezultati istraživanja koja su sprovedena u prethodnom periodu su ohrabrujući

 • 6
Čoka Rakita u opštini Žagubica zlato

Foto: Earth.google, Shutterstock.com

Na lokalitetu Čoka Rakita u opštini Žagubica, oko tri kilometra jugoistočno od Projekta zlata Timok, pronađeno je bogato ležište zlata, čije su preliminarno određene dimenzije 500x 250x 80 metara, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Najbliže naseljeno mesto od vrha "Rakita" su Lipe koje su pre 11 godina imale samo osam stanovnika.

Na osnovu preliminarnih rezultata tehnoloških ispitivanja sa novootrkivenog lokaliteta, pokazuju i da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93 odsto.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je tim povodom da su potencijalne rezerve značajne sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cele zemlje, posebno za region istočne Srbije.

- Ono što treba napomenuti, jeste da je projekat u fazi istraživanja, da je potrebno kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate, a nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi - poručila je Đedović.

Rezultati istraživanja koja su sprovedena u prethodnom periodu su ohrabrujući u smislu rezultata sa visokim sadržajem zlata, kao i mogućnosti dobijanja istog kroz proces flotiranja i kasnije metalurški proces.

- Ovo otkriće značajno i sa aspekta potencijalnog značajnog povećanja resursa i rezervi rude zlata u Srbiji - dodala je ministarka i istakla da pomenuti rezultati predstavljaju značajan korak napred u poznavanju geologije ležišta, ali još uvek ne znače otvaranje rudnika.

Tokom ovog procesa, ističe ona, pouzdanost informacija o ležištu i svim drugim faktorima se postepeno povećava, što ide u prilog Srbiji i njenom prosperitetu.

Opština Žagubica pripada Braničevskom okrugu i po svojoj površini od 760 kilometara kvadratnih spada među veće opštine u Srbiji.

Prema popisu iz 2022. godine u njoj živi 11.870 stanovnika, što je čini jednom od najređe naseljenih opština u zemlji uprkos svojoj veličini.

Pre tri godine je kanadska rudarska kompanija Dandi plemeniti metali (DPM) iz Toronta objavila preliminarnu studiju izvodljivosti otvaranja i eksploatacije rudnika zlata na planini Crni vrh, između Bora i Žagubice.

Kako je tada navedeno, za devet godina, koliko je procenjeno da bi rudokop bio u funkciji, izvuklo bi se skoro 34 tone tog plemenitog metala, bruto vrednosti 1,6 milijardi dolara.

- Ova studija pruža solidnu osnovu za projekat zlata Timok - rekao je tada Rik Hoves, predsednik i generalni direktor DPM.

Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Rade

  20. januar 2023 | 16:35

  Koje koristi Srbija ima od tog Zlata? Nikakve!!! Kinezi će to da kupe pošto zašto zaposliće ljude za male plate izneće Zlato iz Srbije a Srbija će posle da kupuje to isto zlato, umesto mi da eksploatišemo to mi dajemo drugome 'al zato naš Predsednik pravi Nacionalni Stadion i Stadion FKCZ ta dva Stadiona biće sigurno 1 milijarda evra a nemamo za rudnik lovu.

  28
  1

  Podelite komentar

 • Ajdee..

  20. januar 2023 | 16:51

  Jedino mesto sa netaknutom prirodom, ajmo da kopamo, zagadimo, uništimo, zatrujemo..mora Kina ili Kanada da napuni svoje trezore ili sta već. Od ovoga zlata Srbija će teško da vidi neki gram.

  23
  5

  Podelite komentar

 • Sacuvaj Boze

  20. januar 2023 | 16:40

  Sve zivo prodadose, ni ne pitajuci niti se konsiltovati sa narodom, kao da je to sve samo njihovo licno.

  20
  2

  Podelite komentar