• 1

Tužioci: "Holmsova bi trebalo da bude u zatvoru, a ne na imanju koje navodno plaća 12.000 evra mesečno"

Najmlađa milijarderka na svetu, Elizabet Holms, osuđena je na zatvorsku kaznu od 11 godina

  • 1
Elizabet Holms, Elizabeth Holmes , Theranos Inc Foto: Yichuan Cao / ddp USA / Profimedia

Tužioci su istakli da bi osnivačica kompanije "Theranos", Elizabet Holms trebalo da se prijavi u zatvor prema rasporedu u aprilu, umesto da živi na skupom imanju dok se žali na presudu prenosi Bloomberg.

Dok se součavala sa optužbama za prevaru, Holmsova je živela na imanju sa navodno 13.000 dolara (oko 11.600 evra) troškova održavanja svakog meseca, začela dvoje dece i "i dalje ne pokazuje kajanje", rekli su vladini advokati u sudskom podnesku.

Sada nastoji da ublaži ograničenja za svoja putovanja, pozivajući se na rad njenog partnera Bilija Evansa, rekli su tužioci, optužujući je da je pokušala da pobegne iz zemlje nakon što je osuđena.

- Vlada je 23. januara 2022. saznala da je okrivljena rezervisala međunarodni let za Meksiko koji je poleteo 26. januara 2022. bez planiranog povratka - napisali su tužioci u podnesku.

- Tek nakon što je vlada predočila braniocu ovaj nedozvoljeni let, putovanje je otkazano - dodaje se.

Holmsova je uložila žalbu na njenu osudu 2. decembra, dve nedelje nakon što joj je naređeno da odsluži 11 godina zatvora zbog obmane investitora sa njenim startapom za testiranje krvi.

Holmsova (38) je osnovala Theranos 2003. godine sa svojih 19 godina. Nakon decenije pod lupom, počela je se udvara štampi tvrdeći da je Theranos izmislio tehnologiju koja može precizno i pouzdano da testira niz stanja koristeći samo nekoliko kapi krvi uzetih iz uboda prsta.

Sve je počelo da se raspada nakon što je istraga Volstrit džurnala 2015. otkrila da je kompanija izvršila samo desetak od stotina testova koje je ponudila koristeći svoj vlasnički uređaj za testiranje krvi, i to sa upitnom tačnošću.

Takođe Holmsova je tvdila da joj treba dozvoliti da ostane na slobodi jer ne postoji rizik da će pobeći i zato što će pokrenuti "bitna pitanja" koja bi mogla da opravdaju novo suđenje.

Ročište je zakazano za 17. mart. S druge strane, Vlada smatra da bi Holmsova mogla da ponovi krivično delo.

Tužioci su rekli da je Holmsova, kada su je službenici za uslovnu kaznu intervjuisali, podelila spisak svojih patenata koji se odnose na testiranje krvi i rekla da želi da nastavi da radi na njima kao budućem izvoru prihoda.

- Ne postoje dva pravosudna sistema, jedan za bogate i jedan za siromašne, u ovoj zemlji postoji jedan sistem krivičnog pravosuđa - rekao Američki okružni sudija Edvard Davila.

Video: Jasmina Stojanović: Kako sporo živeti i raditi u ovom današnjem brzom vremenu?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>