• 17

NBS izdaje novac sa likom našeg genija: Na kovanicama će stajati ove reči, kao i moćni simbol

Ukupna vrednost novčanica je 41 milion dinara

  • 17
Njujork Nikola Tesla Foto: Tanjug/Aleksandra Otašević

Narodna banka Srbije (NBS) izdaje novu seriju numizmatičkog novca od srebra, sa likom Nikole Tesle.

Na osnovu odluke guvernera NBS, Jorgovanke Tabaković, objavljene u Službenom glasniku, na novčanicama će, između ostalog, biti ispisane i reči "electrical visionary", "powering the future", "natural healnig", "anti iflammatory cell detoxification", kao i "anti-patogenic immune enhance".

Lik Nilole Tesle će se, tako, ponovo naći na po 210.000 apoena od 100 dinara sa godinama izdavanja 2022. i 2023. Ukupna vrednost novčanica je 41 milion dinara.

U središnjem delu novčanice je poluprofil Nikole Tesle, dok je iznad portreta - sleva latinicom, a zdesna ćirilicom - ispisano "Nikola Tesla". Ispod portreta će pisati "electrical visionary", a na obodu polukružno "powernig the future".

Između je prikaz munje.

Sporazum iz februara 2018. godine predviđa da NBS u svakoj kalendarskoj godini tokom trajanja sporazuma izradi 210.000 kovanica. Avers je jedinstven za svih pet godina važenja sporazuma, lik Nikole Tesle, i ne menja se, dok se obeležja na reversu mogu menjati pojedinačnim ugovorima – zamišljeno je da bude najmanje pet takvih izmena, kako bi bilo zastupljeno najmanje pet izuma Nikole Tesle.

Tako je, na primer, u 2019. godini, na reversu, u centralnom delu bio prikazan model radijski upravljanog broda, kojim je demonstriran radijski i bežični prenos, kao jedan od izuma Nikole Tesle, navodi se.

Video: Nagradna igra Uzmi račun i pobedi od ponoći preko aplikacije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>