• 3
 ≫ 

Makedonci našli zemlju u kojoj im nude veće plate: Kažu da su novi rudnik radne snage

 ≫ 

Kada je reč o Zavodu za zapošljavanje, uvoz radne snage besprekorno funkcioniše, ali problem se javlja kod prijavljivanja u Policijskoj ustanovi

  • 3
konobar na moru

Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj uveliko vlada potražnja radnika za letnju sezonu, a ovaj put zanatlije su odlučile da se okrenu novom zlatnom rudniku radne snage - Makedoniji, piše Jutarnji.hr.

- Niz je problema u našoj branši, ali i dalje je na prvom mestu nedostatak radne snage. Ukoliko ne budemo imali ljudi, sve ostalo će nam biti problem. Na osnovu iskustava iz prethodnih godina, kvotama koje imamo za strance, činjenici da poslodavcima više odgovaraju delatnici iz bližeg okruženja zbog jezika i sličnosti u mentalitetu, shvatili smo da nam je makedonsko tržište jako važno - ispričala je predsednica Zanatske komore i Ceha ugostitelja i turističkih delatnika Dubrovačko-neretvanske županije Nikolina Farčić.

Kako navodi jedan dubrovački ugostitelj, Đani Banovac, još prošle godine je sarađivao sa radnicima iz Makedonije, a pokazali su se kao "prihvatljiviji".

- Ipak nam trebaju ljudi koji govore naš jezik, a za neka zanimanja kao što su primera radi konobari, to je ključno - kaže Banovac.

Udruženje zanatlija Dubrovnik i Zanatska komora Dubrovačko-neretvanske županije objavili su anketu u kojoj bi trebalo da učestvuju ugostitelji i ostalei turistički delatnici kako bi se doneo zaključak sa kojim problemom se najviše susreću tokom sezone i kako delati  u skladu sa tim.

- Inicijativa za potragu za radnom snagom krenula je prošle godine kad sam pitao za radnike putem našeg Zavoda za zapošljavanje i od 57 prijava nisam nijednu ostvario. Potom sam se okrenuo komunikaciji s jednim predstavnikom u Makedoniji. Prvo usmeno, da bismo potom razgovarali sa stotinak osoba. Odabrao sam njih nekoliko s kojima sam bio jako zadovoljan - priča Banovac.

Kada je reč o Zavodu za zapošljavanje, uvoz radne snage besprekorno funkcioniše, ali problem se javlja kod prijavljivanja u Policijskoj ustanovi.

- Upravo bi zbog toga trebalo menjati zakonsku regulativu kako bismo bili operativniji i kako bi se sprečile velike gužve na izdavanjima radnih dozvola – kaže Nikolina Farčić.

Kakav je odziv Makedonaca?Kako navodi Jutarnji.hr, prošle sezone na području Hrvatske radilo je oko 890 radnika iz Makedonije, a saradnja je ocenjena kao dobra.

Video: Serija Squid game dobila svoj kafić: Kako je popularna serija postala hit na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šo ke pravime

    26. januar 2023 | 15:32

    Vratili su se tradicionalnoj saradnji. Za vreme Kraljevine Jugoslavije su Ustaše i VMRO sarađivali prilikom atentata na kralja Aleksandra u Marselju 1934 godine.

  • Montenegro

    24. januar 2023 | 14:21

    Srbi su ipak najbolja radna snaga.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>