• 1

Konačno otkriven broj zapadnih firmi koje su napustile Rusiju: Malo ili mnogo - šta kažete?

Krajem novembra 2022, 8,5 odsto kompanija iz EU i G7 prodalo je najmanje jednu od svojih ruskih podružnica

  • 1
rusija, zima

Foto: Shutterstock

Manje od devet odsto kompanija iz EU i zemalja G7 koje su imale podružnice u Rusiji napustilo je zemlju od uvođenja sankcija prošle godine, pokazalo je istraživanje ekonomista sa švajcarskog Univerziteta Sent Galen.

Studija, zasnovana na informacijama iz OBRIS-a, globalne baze podataka koja sadrži informacije o milionima kompanija, pokazala je da je u Rusiji od aprila 2022. poslovalo 36.000 međunarodnih kompanija, uključujući 3.444 podružnice stranih entiteta, sa ukupno 2.405 podružnica u vlasništvu 1.404 kompanije iz EU i G7.

Istraživači su, zatim, proverili koliko je ovih kompanija odustalo od svojih udela ili prodalo svoje filijale i zaključili su da je od 1.404 kompanije - samo 120 (8,5%) to učinilo.

Autori izveštaja su napomenuli da su se fokusirali samo na kompanije koje su povukle svoje vlasničke udele, ne gledajući na druge komercijalne veze, kao što su izvoz, licenciranje i franšizing.

Otkrili su da je krajem novembra 2022. "8,5% kompanija iz EU i G7 prodalo najmanje jednu od svojih ruskih podružnica".

Ipak, ne tako mali broj uglednih međunarodnih kompanija prestao je da radi u Rusiji zbog pritiska sankcija. Na listi su američki, evropski i japanski proizvođači automobila (Ford, Reno, Tojota), energetske kompanije (EksonMobajl, Šel), banke (Dojče Banka, Sosijet Ženeral, Siti grupa), konsultantske firme (Mekinsi, KPMG), trgovci na malo (IKEA), restorani i lanci hotela (Mekdonalds, Starbaks, Meriot), brendovi odeće (H&M, Najki).

Video: Tijana nam otkriva kako graditi karijeru u Beogradu, a kako u Njujorku i šta je human design?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>