• 1

Prošla prva sednica Saveta za BDP: Kako izgleda presek naše privrede?

Кada je u pitanju poljoprivreda, podvučen je značaj ulaganja u dodatne mere zaštite od prirodnih nepogoda

  • 1
Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sednici Saveta za koordinaciju akivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), kojoj je prisustvovao i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Imajući u vidu nepovoljne pokazatelje aktuelne energetske i ekonomske situacije u svetu, na sednici su analizirana domaća i globalna kretanja sa projekcijama privrednog rasta za tekuću godinu i mogućnostima za održanje finansijske stabilnosti zemlje.

Na sednici je rečeno da su u oblastima turizma, informacionih tehnologija i usluga ostvareni dobri rezultati, a da su mere preduzete u privlačenju direktnih stranih investicija u prethodnoj godini bile značajan pokretač domaće privrede i dodatni podsticaj za otvaranje novih radnih mesta. Takođe, uslužni sektor je u prethodnoj godini imao ulogu dominantnog nosioca privrednog rasta.

Кada je u pitanju poljoprivreda, podvučen je značaj ulaganja u dodatne mere zaštite od prirodnih nepogoda, pre svega radarske sisteme za protivgradnu odbranu, sisteme za navodnjavanje, elektrifikaciju polja. Poseban akcenat stavljen je na dodatne podsticaje stočarstvu, koje u poslednjim godinama beleži trend opadanja. Resorno ministarstvo će raditi i na revidiranju kriterijuma za učešće u IPARD programu kako bi veći broj registrovanih gazdinstava mogao da aplicira za ova evropska sredstva za poljoprivredu.

Кako bi se očuvao održiv privredni rast, navedena je neophodnost daljeg ulaganja u kapitalne projekte u oblasti putne i železničke infrastrukture, ali i efikasne realizacije i izvršenja budžeta u oblasti zdravstva, energetike, zaštite životne sredine, sportske i komunalne infrastrukture. Jedna od mera koju će Savet za BDP pratiti tokom godine je i brzina izdavanja lokacijskih uslova i građevinskih dozvola kako bi se oslobodio pun potencijal privatnih investicija u Republici Srbiji.

Zaključeno je da je dalje podsticanje dualnog obrazovanja izuzetno važno, s obzirom na potrebe domaćeg tržišta i činjenicu da oni koji su obrazovani po ovom sistemu lakše dolaze do posla i bolje plaćenih radnih mesta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Шума

    25. januar 2023 | 00:10

    Пред банкротом смо сви ми који извозимо опрему из Србије ,евро треба да буде бар 250 динара ,али ето овај се хвали просечном платом ,од 450 евра а за њу можеш кликере да купиш

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>