• 1

Maline i jaja vrede isto, 340 dinara: Više od tri decenije ne pamti se ovakva inflacija

Cene robe u Australiji su porasle za 9,5 odsto

  • 1
Cene, Melburn Foto: Telegraf.rs, Pixabay

Inflacija u Australiji je porasla na novi 32-godišnji maksimum od 7,8% u poslednjem kvartalu fiskalne 2022, rastući tako najvećim tempom još od marta 1990. godine.

Godišnja cifra rasta potrošačkih cena podržana je višim cenama hrane, gorivom i novogradnjom, prema australijskom Birou za statistiku.

Cene su najviše porasle kod troškova domaćih i međunarodnih putovanja - za 13,3%, odnosno 7,6%. Ekonomisti koje je anketirao Rojters predvideli su da će kvartalni indeks potrošačkih cena porasti za 7,5%, što je niže od prognoze australijske Reserve Bank, od 8 procenata.

Cene robe su porasle za 9,5 odsto, što je nešto manje dramatično od 9,6% iz prethodnog kvartala — ali, cena usluga je porasla za 5,5%, što je najviše od 2008. godine.

Podsećamo vas i da je novinar Telegrafa nedavno "zavirio" u prodavnice u Melburnu, gde se trenutno održava Australijan Open, a evo kakve cene je zatekao. Jedan australijski dolar, inače, vredi 76 dinara.

"Smanjena srednja godišnja inflacija", očitavanje koje isključuje velika povećanja i pad cena, porasla je na 6,9%, što je najviše od kada je vlada počela da objavljuje te informacije 2003. godine, navodi se u saopštenju.

Akcije banaka koje su navedene u Australiji izbrisale su ranije dobitke nakon objavljivanja izveštaja, uključujući Commonwealth Bank of Australia, Westpac Banking Group i National Australia Bank.

Australijski dolar je porastao 0,51% i poslednji put se trgovao na 0,7082 u odnosu na američki dolar.

Video: Počela podela vaučera za odmor

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nes

    25. januar 2023 | 10:33

    Uspešno vođenje ekonomske politike, koje se bazira na bogaćenju pojedinaca ili političke svite.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>