• 0

Momirović: Tržište elektronske trgovine beleži dvocifren rast

Ministar je istakao da razvoj elektronske trgovine nosi i određene izazove

  • 0
tomislav momirović, etrgovina

Foto: Tanjug/ MUST/ Đorđe Krstić

Ministar trgovine Tomislav Momirović rekao je na centralnom e-commerce događaju "Hot Spot eCommerce Awards" u organizaciji "eCommerce asocijacije Srbije", da tržište elektronske trgovine u Srbiji beleži dvocifren rast i da je neophodno uložiti sve napore kako bi se ono dodatno unapredilo.

Momirović je ocenio da je u prethodne tri godine bilo više promena u digitalnom eko sistemu nego u poslednje tri decenije.

Ministarstvo trgovine će, kako je najavio, zajedno sa relevantnim institucijama, eCommerce asocijacijom Srbije i kompanijama koje se bave elektronskom trgovinom, raditi na suzbijanju sive ekonomije na Internetu, unapređenju pravnog okvira i tržišta zasnovanog na principima fer konkurencije.

On je istakao da razvoj elektronske trgovine nosi i određene izazove, posebno u borbi protiv nelegalne trgovine na Internetu.

Dodao je da je cilј Ministarstva unapređenje elektronske trgovine, uz dodatno podizanje svesti i poverenja potrošača u elektronsku trgovinu.

Neophodno je, kako je kazao, razvijati bezgotovinsko plaćanje, ali i pratiti trendove na tržištu EU gde nas očekuju značajne promene na polјu legislative, kako bi našim kompanijama omogućili da kroz kanal elektronske trgovine izvoze robu na ovo tržište.

tomislav momirović, etrgovina

Foto: Tanjug/ MUST/ Đorđe Krstić

Naveo je da se u okviru naše tržišne inspekcije, uz pomoć najmodernijh softvera, svakodnevno vrši pretraga javno dostupnih podataka na Internetu, pre svega, na društvenim mrežama u cilјu suzbijanja nelegalne trgovine.

Navodeći da je samo u prošloj godini identifikovano preko 48.000 oglasnih poruka koje nisu dozvolјene, Momirović je dodao da je tržišna inspekcija, u saradnji sa nosiocima prava intelektualne svojine, naložila online platformama uklanjanje oko 80.000 oglasnih poruka kojima je nuđena krivotvorena roba.

Ministar je naveo da je u 2022. godini inspekcija, u saradnji sa tužilaštvom i MUP-om, oduzela više od 800.000 komada različitih proizvoda u cilјu suzbijanja sive ekonomije na Internetu.

E-commerce asocijacija Srbije sa svojim partnerima i ove godine organizuje prestižnu dodelu nagrada "Hot Spot eCommerce Awards" kojima se odaje priznanje iz oblasti e-trgovine kompanijama koje su doprinele napretku elektronske trgovine u Srbiji i regionu.

Video: Ovako su penzioneri jutros išli u prodavnice: Na ulazak u 2.300 trgovina čekali u redovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>