• 1

Kineska kompanija za proizvodnju mašina dolazi u Rumu: 300 radnih mesta, plate od 650 do 1.000 evra

Kineska grupacija Haitian Plastics Machinery je najveći svetski proizvođač mašina za brizganje pod pritiskom

 • 1
mašina, radnik, fabrika

Foto: Pixabay

Kineska kompanija Haitan Machinery otvara fabrički kompleks za proizvodnju industrijskih injekcionih mašina i mašina za sečenje i livenje u Rumi piše eKapija.

Planirano je da kompleks bude izgrađen u radnoj zoni Rumska petlja, na parceli od oko 250.000 metara kvadratnih. U planu je proizvodnja od ukupno 250 mašina godišnje navodi se u idejnom rešenju beogradskog Mašinoprojekt kopringa.

Kineska grupacija Haitian Plastics Machinery, najveći svetski proizvođač mašina za brizganje pod pritiskom, proletos je potpisala ugovor sa Opštinom o prodaji zemljišta, najavljujući da će u fabriku biti uloženo 100 miliona dolara i da će u Rumu dovesti četiri industrije - proizvodnju mašina za brizganje, cnc mašina, mašina za livenje pod pritiskom i automatizaciju.

Kako prenosi opština Ruma, cilj je da postignu kapacitet proizvodnje od 2.500 mašina za brizganje.

Poizvodni program industrijskog kompleksa Haitian u Rumi, navodi se u projektu, predstavljaće industrijske injekcione mašine i mašine za sečenje (VMC mašine), a planirani godišnji kapacitet proizvodnje je 160 mašina za injektovanje plastike, 60 CNC mašina za sečenje i 30 mašina za proizvodnju livenih elemenata.

Kao sirovina će se koristiti metalni profili i metalni odlivci.

Kompanija je podnela zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta, koji je u najavnom uvidu u Opštini Ruma od juče pa do 6. februara, prenosi portal eKapija.

Najveća investicija u poslednje tri decenije

Ova investicija ocenjena je kao najveća u Rumi u poslednje tri decenije.

Planirana je izgradnja proizvodne hale, upravne zgrade, ali i centra za rekreaciju zaposlenih sa restoranom, sportskih terena, fontane.

Kompleks će imati i postrojenje za tretman tehnoloških otpadnih voda, kao i skladišta otpada, hemikalija i ulja.

Radnici će raditi u dve smene od po 8 sati, a planirano je i oko 297 parking mesta i gradnja unutrašnjih saobraćajnica.

Predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić, prilikom potpisivanja ugovora, istakla je da će kineska kompanija zaposliti oko 300 radnika, sa projektovanom prosečnom zaradom od 650 do više od 1.000 evra.

Takođe, navela je i da će otvaranje fabrike biće šansa i za domaće dobavljače s obzirom da će se u Rumi proizvoditi složene mašine sa dosta delova.

Generalni direktor Haitiana Sun Jiming rekao je da je cilj investicije uspostavljanje nove proizvodne baze sa dobrim vezama sa Riječkom lukom i auto-putem za Evropu, odakle svojom mašinerijom mogu pokriti trzišta Evrope, Rusije, Turske, Bliskog istoka, Indije pa čak i Sjedinjenih Američkih Država.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mi

  27. januar 2023 | 12:18

  Gde je tu Banat.Ovo je cist bezobrazluk koji primete svi u Banatu

  2
  0

  Podelite komentar