• 0

4 faktora koja su evropsku velesilu dovela do ruba: Da li je moglo drugačije?

Opšta situacija je posebno sumorna za korisnike socijalnih stanova

  • 0
prodavnica

Foto: Tanjug/AP

Skoro polovina stanovnika u Velikoj Britaniji bori se sa porastom troškova, nakon što je inflacija dostigla maksimum u poslednje četiri decenije, upozorio je naučni istraživački centar Resolution Foundation.

Kako se navodi, oko 44 odsto radno sposobnih domaćinstava zaostajalo je u plaćanju stanarine i hipoteke u novembru prošle godine, u odnosu na 26 odsto u januaru 2021, preneo je Blumberg.

Anketa je sprovedena na uzorku od 10.470 odraslih osoba, a rezultati istraživanja ukazuju na krizu troškova života, što je dodatno pojačalo pritiske izazvane pandemijom kovida-19.

Zakupci stanova, koji se suočavaju sa najbržim povećanjem stanarine u deceniji, posebno su na udaru, a čak osam odsto njih zaostaje u plaćanju troškova stanovanja.

Studija ukazuje na još sumorniju sliku za korisnike socijalnih stanova, budući da je 19 odsto njih izjavilo da zaostaje u plaćanju, dok čak 44 odsto ima problema u plaćanju troškova stanovanja, što praktično znači da mnogi od njih nisu bili u mogućnosti da zamene električne uređaje ili uključe grejanje.

Istovremeno, korisnici hipotekarnih kredita pogođeni su nizom povećanja kamatnih stopa bez presedana od strane Banke Engleske. Očekuje se da će centralna banka nastaviti sa desetim uzastopnim povećanjem u četvrtak, a predviđa se da će referentna kamatna stopa dostići 4,5% do maja.

Udeo vlasnika hipotekarnih kredita koji zaostaju ili se muče sa otplatom rata skoro se udvostručio sa 27 odsto - na 50 procenata, između januara 2021. i novembra 2022. godine.

Uprkos naglom porastu, ukupan broj kreditno zaduženih građana koji je suočen sa finansijskim problemima u otplati svojih obaveza i dalje je manji nego što je slučaj sa zakupcima stanova.

- S obzirom da su mnogi ljudi koji iznajmljuju stanove na granici već iscrpljenih finansija, pritisak izazvan inflacijom i rastom cena zakupa ima snažan uticaj na njihov kućni budžet i dobrobit - smatra Kara Paciti, viši ekonomista istraživačkog centra.

Sa očekivanim porastom troškova stanovanja, situacija za zakupce će se pogoršati ukoliko država ne interveniše, pokazalo je istraživanje.

Suma sumarum: na trenutnu situaciju u Britaniji najmanje su uticala 4 bitna faktora, a to su Bregzit, pandemija kovida-19, rat u Ukrajini i kratkotrajno rukovođenje Liz Tras.

Video: Porastao uvoz rečne ribe u Srbiji za 300 odsto - kako povećati izvoz?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari