• 0

Više od 1.073 kilometara pruga starije od pet decenija: "Ove godine ulažemo 6,5 milijardi dinara"

Životni vek jedne pruge je, u proseku, 25 godina

  • 0
Vesić, Pirot, pruga Foto: Peđa Mitić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, izjavio je danas da je za održavanje pruga ove godine izdvojeno 6,5 milijardi dinara, dok je, kako kaže, prošle godine za tu namenu bila izdvojena jedna milijarda.

Juče su kod Zaječara iskliznule dve cisterne sa fosfornom kiselinom, bez posledica, i to je bio peti incident na železnici u poslednjih nekoliko meseci, a ministar Vesić kaže da je sve to posledica lošeg stanja pruga, regionalnih i lokalnih, jer u njih godinama nije ulagano.

- Do 2015. ulagano je između 5 i 10 miliona godišnje u rekonstrukciju pruga, što je nedoovljno. U Srbiji je više od 1.073 kilometara pruga starije od 50 godina. Između 1992. i 2002. obnovljeno je 53 kilometara pruge, od 2002. do 2012. ukupno tek 99 kiloematara, a od 2012. do danas skoro 1.000 kilometara pruga - rekao je Vesić za TV Prva.

Ukazao je i da je železnička putna mreža široka, a veliki broj pruga starije od 30, 40 pa čak i 50 godina, dok je životni vek jedne pruge 25 godina, zbog čega je neophodno da se uloži više u njihovu obnovu, kako bi prevoz železnicom bio sigurniji.

Podsećajući da se gradi brza pruga Novi Sad – Subotica i da se očekuje potpisivanje ugovora sa EU o izgradnji brze pruge Beograd – Niš, Vesić kaže da je tokom posete Briselu, pre dva dana, tražio sredstva za pet regionalnih pruga, ukupne dužine 800 kilometara, jer su one veza sa zemljama EU.

To su pruge Pančevo – Vršac – rumunska granica, Pančevo – Zrenjanin – Kikinda – rumusnka granica, Lapovo – Kraljevo – Lešak, Vrbas – Sombor, kao Ruma – Šabac – granica sa BIH.

- Ušli smo u pregovore, komesar Varhelji je obećao da će biti pozitivni prema tom zahtevu, a to sada ima svoj tok - rekao je Vesić, i dodao da je juče razgovarao sa Železnicama i da postoji projekat za prugu Sombor – Vrbas.

Takođe je izrazio uverenje da će do kraja godine biti završeni projekti za svih pet ovih pruga, kako bi one bile obnovljene i elektrificirane.

Video: Vučić, Orban i mediji prvi putnici na brzoj pruzi BG-Novi Sad

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>