• 1
 ≫ 

Britanski premijer razrešio Zahavija dužnosti: Ministar bez portofelja odlazi zbog poreskog skandala?

 ≫ 

Zahavi u svom oproštajnom pismu nije eksplicitno pomenuo nalaze etičke istrage o njegovim poreskim poslovima

  • 1
Nadhim Zahawi Zahavi Foto: Tanjug/AP

Britanski premijer Riši Sunak popustio je pod pritiskom otpuštajući predsednika Konzervativne stranke Nadhima Zahavija, koji se suočio sa kritikama zbog svojih ličnih poreskih aranžmana piše Cnn.

Zahavi je obavljao funkciju ministra bez portfelja u vladi Rišija Sunaka.

Sunak je prošle nedelje zatražio od svojih savetnika za etiku da istraže Zahavija nakon tvrdnji da je platio kaznu u okviru nagodbe od 4,8 miliona funti sa poreskim zvaničnicima.

Navodno se Zahavi nije izjasnio o sporu sa poreskim vlastima.

U pismu upućenom Zahaviju, Sunak je rekao da je nakon što je istraga završena, "jasno da je napravljen ozbiljan kršenja Minstarskog kodeksa“.

Izveštaji o multimilionskoj nagodbi sa poreskim zvaničnicima, šokirali su Britance, od kojih se mnogi bore sa krizom troškova života.

Sunak je takođe bio bio pod pažnjom zbog poreskih aranžmana njegove supruge Akšate Murti, ćerke indijanskog milijardera.

Prošle godine, Sunak i Murti su se pojavili na "Sunday Times Rich List" od 250 najbogatijih ljudi u Velikoj Britaniji - novine su procenile da je njihova zajednička neto vrednost 730 miliona funti.

Prošle godine se ispostavilo da je Murti uživala "non domicile" status u Velikoj Britaniji, što je značilo da je mogla legalno da izbegne plaćanje poreza u Velikoj Britaniji na svoju inostranu zaradu od porodične poslovne grupe Infosis.

Kako piše Cnn, policija je takođe Sunaka kaznila dok je bio kancelar, jer je sa Džonsonom prisustvovao zabavama koje su se održavale u prostorijama vlade Velike Britanije u vreme karantina.

U svom pismu, koje je objavljeno u nedelju, Zahavi je rekao da je bila privilegija života da služi u uzastopnim vladama Ujedinjenog Kraljevstva. Nije eksplicitno pomenuo nalaze etičke istrage o njegovim poreskim poslovima.

- U ovu zemlju sam stigao bežeći od progona i ne govoreći engleski. Ovde sam izgradio uspešan posao i služio u nekim od najviših kancelarija u vladi. Mislim da ni u jednoj drugoj zemlji moja priča ne bi bila moguća - istakao je Zahavi.

Rođen je u Iraku i došao je u Veliku Britaniju kao dete.

Smatra se da je jedan od najbogatijih političara u Donjem domu i pomogao je u osnivanju kompanije za istraživanje javnog mnjenja "YouGov".

Video: Hipsterski biznis: Uzgoj grožđa i proizvodnja kraft vina u srcu Londona

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>