• 2

Nisu samo zaposleni pogođeni padom profita: Izvršni direktor Goldman Saksa ostao bez dela kolača

Doduše, Solomonova godišnja zarada od 2 miliona dolara je ostala nepromenjena

  • 2
David Solomon, Goldman Sachs Foto: Patrick T. FALLON / AFP / Profimedia

Investicioni gigant Goldman Saks (Goldman Sachs) ima tešku godinu iza sebe i izvršni direktor Dejvid Solomon je kažnjen zbog toga. U neku ruku, piše CNN.

Podsetimo, banka je u novu godinu ušla sa najavom da otpušta otprilike 6,5% radne snage, a Solomon je tokom proteklih meseci u nekoliko navrata izrazio zabrinutost u vezi sa ekonomskim izgledima, rekavši da su klijenti oprezni i da ga okruženje tera da razmotri smanjenje troškova

Gigant investicionog bankarstva rekao je u podnesku Komisije za hartije od vrednosti u petak da je Solomon prošle godine dobio 25 miliona dolara godišnje naknade. Iako je to i dalje veoma velika količina novca, ona je pala za skoro 30% u odnosu na 35 miliona dolara koje je Solomon prikupio tokom 2021.

Doduše, Solomonova godišnja zarada od 2 miliona dolara je ostala nepromenjena. Ali kompanija je saopštila da je njegova "godišnja varijabilna naknada", isplaćena u mešavini ograničenih zaliha zasnovanih na učinku i gotovine, znatno ispod nivoa iz 2021.

Razlog se krije u slabijoj zaradi u poređenju sa rezultatima iz 2021. godine. Akcije banke takođe su pale za više od 10 odsto u 2022. godini, iako to nije tako veliki pad u odnosu na onaj koji su pretrpeli Saksovi rivali, Morgan Stenli (Morgan Stanley) i Banka Amerike (Bank of America).

Goldman Saks je prijavio pad prihoda od 16 odsto u četvrtom kvartalu i pad profita od 66 odsto ranije ovog meseca, uglavnom zbog nedostatka aktivnosti spajanja i inicijalnih javnih ponuda.

U stvari, zarada Goldman Saksa je promašila konsenzus prognoze Volstrita sa najvećom maržom od trećeg kvartala u 2021. godini.

Investicioni gigant ima posebno teška vremena pokušavajući da se grana izvan svojih tradicionalnih poslova investicionog bogatstva.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    30. januar 2023 | 08:00

    А мукица. Да организујете СМС акцију да помогнемо човеку?

  • Skids

    30. januar 2023 | 07:16

    Koliko sam se potreso neću moći da trenem

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>