• 2

Hrvatska oporezuje bakšiš, evo kako će izgledati u praksi rešenje ovog problema koji je i kod nas

Veruje se da će predlog značiti zadržavanje radne snage u ugostiteljstvu

  • 2
Konobarica bakšiš evri

Foto-ilustracija: Shutterstock, Marko Jovanović

U Hrvatskoj privrednoj komori se priprema zakonodavni predlog za uvođenje napojnica u sistem fiskalizacije ugostitelja i razgovara se o datumu stupanja na snagu.

Napojnica trenutno nije ni prepoznata kao pojam u hrvatskom zakonodavstvu te se, naplaćena elektronski, tretira jednako kao osnovni dohodak.

Uvođenjem napojnice u poreski sistem napojnica postaje neoporezivi deo do određenog iznosa na godišnjem nivou. Sav dobitak od napojnice preko dogovorenog neoporezivog praga oporezivaće se kao drugi dohodak, kako bi se izbegla opasnost od zlouporabe neoporezivih dohodaka, piše Index. hr

Oporezivanje drugog dohotka svakako je povoljnija opcija za sve nego trenutna situacija, smatraju u Udruženju ugostiteljskih delatnosti HGK te dodaju da je još potrebno definisati godišnji neoporezivi limit i uputiti zakonske izmene tri zakona u proceduru.

Dve godine traje ova tema

Predsednica Udruženja ugostiteljskih delatnosti HGK Jelena Tabak kaže da će takav tretman napojnica direktno podizati lični bonitet radnika u ugostiteljstvu, olakšati način naplate napojnica karticama te zasigurno povećati sam iznos napojnica.

To će, kaže, značiti zadržavanje radne snage u ugostiteljstvu i uslužnim delatnostima i podstaći dodatna zapošljavanja u sektoru. Sa strane ugostitelja, jedini nedostatak predviđenog rešenja je što njegova primena neće stupiti na snagu već ove godine, zaključila je Tabak.

Tema o potrebi uvođenja napojnice u sistem fiskalizacije otvorena je na današnji dan pre dve godine u razgovoru s tadašnjim ministrom finansija Zdravkom Marićem.

Video: Srbin radi u najstarijem kafiću u Salcburgu: Ovde je Mocart pio kafu, a otkrio je i koju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mene interesuje

    29. januar 2023 | 18:29

    Kada bi se svi ugostitelji dogovorili da nema placanja karticama procvetali bi!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>