• 0
 ≫ 

Jelen upozorava na finansijsku katastrofu: "Nervozna sam, to bi bilo poražavajuće"

 ≫ 

Istovremeno, nemačka ekonomija se suočava sa dva uzastopna kvartala kontrakcije

  • 0
Kip slobode, njujork, poplava Foto: Pixabay

Američka ministarka finansija, Dženet Jelen, upozorila je u subotu na "strašne posledice" sa kojima bi ta zemlja mogla da se suoči, ako ne poveća svoj zakonski limit duga u narednim mesecima.

Prema njenim rečima, moglo bi da se desi da SAD ne otplate dug do leta, što bi dovelo do finansijske krize.

- To me čini nervoznom… Bilo bi poražavajuće. To je katastrofa - rekla je Jelen za Axios, dodajući da kako smatra da će SAD upasti u recesiju.

- Potrošnja bi morala da se smanji da bi odgovarala poreskim prihodima - rekla je Jelen, a to bi vladi oduzelo mogućnost da podrži ekonomiju stimulisanjem. Štaviše, "psihološke posledice" kao što su ljudi koji se plaše da potroše novac bi "dodatno mogli uticati na potrošnju i produbljivanje recesije".

Jelen je napomenula i da bi potpuno neplaćanje američkog duga takođe izazvalo "buru" širom globalne ekonomije.

A sa druge strane, nemačka ekonomija se suočava sa dva uzastopna kvartala kontrakcije, rekao je ministar ekonomije Robert Habek na konferenciji za novinare prošle nedelje na kojoj je predstavio nove projekcije.

U izveštaju piše da su izgledi za bruto domaći proizvod (BDP) zemlje za 2023. revidirani na rast od 0,2% ove godine. Vlada je prošle jeseni prognozirala pad BDP-a od 0,4% za ovu godinu.

Izgledi za inflaciju su takođe poboljšani zbog nedavnog pada cena energije. Očekuje se da će rast cena za ovu godinu sada biti 6%, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu od 7%, dodaje RT.

Video: Nekada raj za profesionalce, sad skijalište za plići dzep, čaj 100 rsd

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>