• 0

Epilog afere oko bivšeg šefa Novartisa: Navodno živeo u Monaku, nije plaćao porez, ovako se završilo

Neke informacije su ostale nejasne, dok su druge jasno govorile protiv Vasele

  • 0
novartis Foto: GABRIEL MONNET / AFP / Profimedia

Bivši šef Novartisa i multimilioner iz Švajcarske, Danijel Vasela (70), nije želeo da plati porez u kantonu Cug 2013. godine – jer navodno živi u Monaku.

U detektivskom podvigu, međutim, poreski istražitelji su dokazali da je reč o prevari.

Tako su Vasela i njegova supruga dobili od poreskih organa kantona Cug 12. aprila 2017. svežanj dokumenata, sa sve poreskom procenom za 2013. godinu. Par se branio od te procene, piše SonntagsZeitung, ali presuda je "na vidiku".

To, dodaje se, pokazuje koliko su poreski istražitelji pažljivo razdvojili sve predstavljene dokaze.

Potrošnja vode i struje i telefonski računi su bili posebno upečatljivi. Takođe, Švajcarac je odbio da se otkrije lokacija njihovih mobilnih telefona, što je takođe dovelo do sumnje pred sudom.

Ali, šta je dodatno izneverilo Vaselu?

Dokazi su bili prilično opsežni: predstavljena je lista, napravljena u Excel-u, sa detaljima letova, izvodima kreditnih kartica, računima za struju i vodu, telefonskim računima sa fiksnih i mobilnih telefona u Monaku, kao i izvodima o platama kućnih pomoćnika u Monaku i Rišu.

Međutim, poreski organi nisu bili zadovoljni ovim, te su tražili dodatnu dokumentaciju. Vasela je morao da dostavi avionske karte, kalendar koji pokazuje dane posete po zemljama i druge fakture. Uz sve ove podatke, sud je vodio posredni pretres.

Neke informacije su ostale nejasne, dok su druge jasno govorile protiv Vasele. Danijel Vasela je, naime, izgubio pravo na žalbu pred Upravnim sudom u Cugu.

Podsećamo, Novartis je svetski farmaceutski gigant koji je u junu 2020, u jeku korone, kažnjen za korupciju i podmićivanje lekara, bolnica i klinika u Grčkoj i Vijetnamu, sa ciljem da pacijentima prepisuju njene lekove i koriste njenu hirušku opremu.

Video: Siniša Mali: Država je za zdravsto odvojila najviše novca do sada

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>