• 0

Milijarder rođen u Rusiji postao najveći poreski obveznik u Velikoj Britaniji: Pretekao i kralja kocke

Tvorci Harija Potera takođe se nalaze među najvećim poreskim obveznicima

  • 0

Aleksandar Gerko je prošle godine platio više od 600 miliona dolara poreza britanskoj državi, nadmašivši magnata kockanja Denisa Kotsa.

Milijarder rođen u Rusiji postao je tako najveći poreski obveznik u Velikoj Britaniji prošle godine, prema poreskoj listi Sandej tajmsa.

Gerko (43) je "upumpao" više od 487 miliona funti (601 milion dolara) britanskim javnim finansijama za samo 12 meseci. To je ekvivalentno više od 1,3 miliona funti poreza dnevno – ili 55.639 funti na sat. Ovo je više u odnosu na 117,4 miliona funti koje je platio prethodne godine, kada je bio na desetom mestu.

Zauzevši prvo mesto na listi 100 najvećih poreskih obveznika u Velikoj Britaniji, Gerko je pretekao šefa britanske imperije kockanja Bet365, Denisa Kotsa, kooji je prošle godine platio porez od 460,2 miliona funti (569 miliona dolara). Vlasnik sportskih i modnih brendova Spido, Kikers i Stiven Rubin, koji je platio porez od 392,3 miliona funti (485 miliona dolara), našao se na trećem mestu.

Autori Harija Potera takođe se nalaze među najvećim poreskim obveznicima u Velikoj Britaniji.

Gerko je rođen u Moskvi i doktorirao je matematiku na Moskovskom državnom univerzitetu. Svoju karijeru je započeo trgovinom akcijama u Dojče banci, a kasnije je prešao na devize.

Od 2016. godine je britanski državljanin, a nedavno se odrekao ruskog državljanstva. Gerko je 2015. godine osnovao trgovačku kompaniju XTX Markets sa sedištem u Londonu i poseduje 75% firme. Firma upravlja sa skoro 300 milijardi dolara dnevnog obima u okviru akcija, roba, valuta i fiksnih prihoda, navodi Blumberg.

Procenjuje se da Gerko ima bogatstvo od 6,4 milijarde dolara kroz svoj većinski udeo u poslu, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

Kompanija, čija je dobit na godišnjem nivou u 2021. porasla 42% na 667 miliona funti, širi se i ima kancelarije u Njujorku, Parizu, Singapuru, Mumbaju i Jerevanu, Jermenija.

Video: Šta je najveći problem investitorima od placa do dozvole?

(Telegaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari