• 0

Prazne škole, autobuske stanice i samoposluge, ali ne i ulice: Francuzi oštro protiv reforme penzionog sistema

Novi protesti najavljeni su za 6., 7. i 8. februar

  • 0
Francuska, protest Foto: Tanjug/AP

Protest širom Francuske, nakon što je najavljena reforma penzionog sistema, nastavljeni su i danas piše ladepeche.fr.

Dvanaest dana od prve serije protesta, koja je iznedrila do 2 miliona nezadovoljnih građana, "obećava" da će taj broj ovog utorka biti i premašen.

Na ulicama Marseja šeta 205.000 ljudi, u odnosu na prvi krug protesta, 19. januara kada ih je bilo 60.000 manje.

Protesti posebno pogađaju sektor javnog prevoza i obrazovanja, gde 25,92 odsto prosvetara učestvuje u štrajku.

Autobuske i železničke stanice su prazne, ispred samoposluga nema reda. Hotel de Ville u Parizu trebalo bi da bude zatvoren u vreme demonstracija, a u znak solidarnosti isto planiraju i drugi gradski zvaničnici.

Glavne rafinerije i skladišta goriva naftnog giganta TotalEnergies imaju 75 do 100% štrajkača mobilisanih protiv projekta penzione reforme, na poziv Generalne konfederacije rada (CGT).

U noći između ponedeljka na utorak, EDF štrajkači izazvali su smanjenje opterećenja u elektranama od "skoro 3.000 MW", što je ekvivalent tri nuklearna reaktora, ali bez rezova, protiv projekta penzione reforme.

- Dve stavke koje moraju da budu izuzete iz reforme je produženje starosne granice za odlazak u penziju i produženje staža doprinosa - rekao je predsednik CGT-a danas.

Podsetimo, novi predlog zakona koji će se naći pred parlamentom predviđa da zaposleni idu u penziju sa 64, umesto 62 godine, kolika je sada granica.

Novi protesti najavljeni su za 6., 7. i 8. februar.

Ministar finansija Francuske Bruno Le Mer ocenio je 20. januara da štrajkovi zbog planova francuske vlade da podigne starosne granice za odlazak u penziju verovatno neće naštetiti ekonomiji u toj zemlji.

Video: Orgomne gužve na benzinskim pumpama po Francuskoj i dalje traju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>