• 13
 ≫ 

Počinje gradnja gasnog konektora sa Srbijom, Vučić stigao u Bugarsku: "Gas će poteći do kraja godine"

 ≫ 

Gasovod je kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat od zajedničkog interesa za EU

  • 13
Sofija Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Kostinbrod u blizini Sofije, gde danas počinju radovi na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske na bugarskoj teritoriji.

Vučića je na gradilištu dočekao predsednik Bugarske Rumen Radev i oni su započeli bilateralni sastanak sa delegacijama.

"Za nas je mnogo važno da uvozimo gas od vas, nego da ga izvozimo", rekao je Vučić. Kako je rekao, nada se da će gas ovim gasovodom poteći do kraja godine.

Komesarka Evropske unije za energiju Kadri Simson čestitala je danas u video poruci Bugarskoj i Srbiji na početku gradnje gasne interkonekcije i sa bugarske strane.

"Ovo je važan momenat u aktuelnoj situaciji pošto će obe zemlje, ali i ceo region, moći da diverzifikuju izvore snabdevanja gasa i omoguće stabilno snabdevanje potrošačima, kao i da smanje zavisnost od ruskog gasa", rekla je ona.

Ona je istakla da je to značajan korak za ceo region i da je zato EK podržala taj projekat i izrazila očekivanje da će gasovod biti opreativan u drugoj polovini 2023.

Nastavićemo da pomažemo ovaj projekat, poručila je evropska komesarka.

Izvršni direktor Bulgartransgaza Vladimir Malinov zahvalio je EK koja je podržala projekat i odredila ga kao projekat od zajedničkog interesa i za finansijsku podršku.

"Da poručim da smo mi jedan pouzdan partner, kome se može verovati i omogućićemo realizaciju. Izgradnjom ove veze, ali i već otvorenog interkonektora između Bugarske i Grčke mi ćemo ostati jedan strateški partner na Balkanu, a budućnosit će to i pokazati", rekao je Malinov.

On je poručio da će krajem oktobra biti otvorena gasna interkonekcija između Bugarske i Srbije.

Vučić i Radev obišli su radove i prisustvovali spajanju cevi gasovoda.

Predviđeno je video obraćanje komesarke za energiju EU Kadri Simson, a na obeležavanju početka radova govoriće i predsednik Srbije Vučić.

Međusistemska gasna veza "Bugarska-Srbija" (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša.

Gasovod je kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat od zajedničkog interesa za EU.

Skupu povodom početka radova na izgradnji gasovoda prisustvuju i ministri energetike obe zemlje, Rosen Hristov i Dubravka Đedović, kao i izvršni direktor Bulgartransgaza Vladimir Malinov i Srbijagasa Dušan Bajatović, prenosi Tanjug.

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska, prema proceni Evropske investicione banke, iznosi 85,5 miliona evra, od kojih EIB u vidu kredita obezbeđuje 25 miliona evra, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP Srbijagas.

Gvlavni izvođač radova ne Glavbolgarstroy.

Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biće, kako je najavljeno spremna za operativni rad polovinom ove godine.

Radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš - Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Sporazum o izgradnji gasovoda Niš - Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine, a radovi na izgradnji gasnog konektora u Srbiji počeli su u februaru 2022. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je u oktobru prošle godine otvaranju gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke u Sofiji i tada izjavio da je Srbija započela na svojoj teritoriji gradnju gasnog interkonektora sa Bugarskom i da će dve zemlje taj projekat završiti za godinu dana.

Bugarska će zahvaljujući gasnom interkonektru sa Grčkom dobijati prirodni iz Azerbejdžana i LNG (tečni) gas preko luke na severu Grčke.

LNG terminal u Aleksandropolisu na severu Grčke bi, kako je tada najavljeno, trebalo da bude gotov do kraja ove godine.

Gasni interkonektor će biti u punoj sinergiji sa LNG terminalom u Aleksandropolisu i biće veza za Južni gasni koridor i obezbediće alternativno gasno snabdevanje iz Kaspijskog regiona.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je tada rekao da će ta zemlja u 2022. povećati izvoz na više od 22 milijarde kubnih metara i da će 11,5 milijardi otići evropskim potrošačima.

"U julu smo potpisali memornadum o razumevanju sa EK i to je jedan veoma važan dokument na osnovu kojeg planiramo da do 2027. godine udvostručiemo naše snabdevanje prirodnog gasa Evropi", rekao je Alijev. Nakon ceremonije Vučić i Radev imaće u Sofiji tet-a-tet sastanak.

Video: Vučić stigao na početak gradnje gasnog interkonektora u Bugarskoj: Sastao se sa Radevim

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>