• 3

Momirović: "U 2022. smo imali rekordnu spoljnotrgovinsku razmenu, veću za 30 odsto"

Najveći suficit je ostvaren sa zemljama regiona

  • 3
Tomislav Momirović

Tomislav Momirović / Foto: MINISTARSTVO UNUTRAŠNjE I SPOLjNE TRGOVINE

Privreda Republike Srbije završila je 2022. godinu sa ostvarenom rekordnom spoljnotrgovniskom razmenom od 66.6 milijardi evra, čija je vrednost veća od ostvarenog BDP-a Srbije.

Kako je dalje ocenio ministar trgovine Tomislav Momirović, vrednost izvoza je istovremeno prešla iznos od 4.000 evra po stanovniku.

- U teškoj borbi sa inflacijom, koju smo uvezli spolja, uspeli smo da naše građane zaštitimo od ekonomskog udara koji je došao kao posledica rata na istoku Evrope i velike energetske krize. Naša trgovinska razmena u ekonomski i politički izuzetno teškoj godini koja je iza nas nastavlja da beleži snažan rast. Evropska unija je i dalje najznačajniji kupac naših roba i

usluga i njeno učešće u našem ukupnom izvozu iznosi 64%. Nemačka ostaje naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner sa 8,2 milijarde evra vrednom ukupnom razmenom, dok za njom sledi Kina sa 5,8 milijardi evra - izjavio je Momirović.

Ministar je dodao i da je, tradicionalno, najveći suficit ostvaren sa zemljama regiona i to sa Crnom Gorom u vrednosti blizu 1 milijarde evra, zatim sa Bosnom i Hercegovinom 843 miliona evra, i sa Severnom Makedonijom 459 miliona evra.

Video: Svesni smo rasta cena, zaštitili smo najugroženije, stabilizovali tržište

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trange-frange

    1. februar 2023 | 14:42

    Imali smo i ludacka poskupljenja!Gde vam je taj suficit,genijalci?

  • tamo neko

    1. februar 2023 | 19:24

    Nemacka nam je glavna za izvoz €

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>