• 1

Zemlja iz našeg regiona vapi za strancima, premašili EU prosek: Ne biraju, traže sve stručnjake

U Ministarstvu državne uprave tvrde da se problem rešava na više nivoa i navode da je Ministarstvo formiralo i Međuresornu radnu grupu

  • 1
Bled, Slovenija Bled, Slovenija / Foto: Shutterstock

U pojedinim granama industrije u Sloveniji vlada hronični nedostatak radne snage, a broj prijava za zapošljavanje stranaca povećan je za tri puta od 2016. godine.

Međutim, glavni problem su duge procedure za dobijanje potrebih dokumenata, prenosi RTV Slovenija.

Sa 12 odsto udela strane radne snage - Slovenija je iznad evropskog proseka, a Privredna komora Slovenije ističe da su toj zemlji potrebni radnici iz inostranstva i to - i nisko i visoko kvalifikovani.

Problem je, međutim, to što dobijanje potrebnih dozvola traje dugo, a na radnu dozvolu stranci mogu da čekaju do šest meseci, pa i više.

"Nažalost, Slovenija je u izuzetno nekonkurentnoj poziciji kada je reč o zapošljavanje stranaca. Kompanije kojima su potrebni radnici sa specifičnim znanjima ili iz profesija koje su izuzetno deficitarne zabrinute su da, zbog procedura, neki od potencijalnih kandidata mogu izabrati tržišta na kojima su ti postupci manje zahtevni i brži", ističu iz Privredne komore Slovenije.

U Ministarstvu državne uprave tvrde da se problem rešava na više nivoa i navode da je Ministarstvo formiralo i Međuresornu radnu grupu za otklanjanje administrativnih prepreka u oblasti administrativnih poslova za strance, pošto su migracioni postupci u nadležnosti MUP-a, dok je politika zapošljavanja u nadležnosti Ministarstva rada.

Video: Jelena Radonjić je prvi posao imala u Japanu, danas je saradnik Forbsa: Ovo su top veštine za uspeh

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • лењин

    2. februar 2023 | 22:40

    Пих не би гу ишао да ми дају пет иљаде еврићи на месец .Волем своју отаџбину и то ти је!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>