• 4

U BiH pronađena veća količina dragocene rude: Ovo je "zlatno" područje

Na tri lokacije na teritoriji opštine Jezero potvrđeni su visoki sadržaji zlata

 • 4
zlato poluge Foto: Freepik

Generalni direktor kompanije "Lykos Balkan Metals", Miloš Bošnjaković, saopštio je danas da su dosadašnji laboratorijski rezultati geoloških istraživanja na području opštine Jezero, kod Jajca, pokazali visoke sadržaje zlata.

Menadžment ove kompanije pozvao je Vladu Republike Srpske da se uključi u podršku implementaciji ove strane investicije, kako bi se postigao maksimalan učinak na daljem ekonomskom razvoju Republike Srpske, a i Bosne i Hercegovine u celosti.

- Na tri lokacije na teritoriji opštine Jezero potvrđeni su visoki sadržaji zlata na kontaktima različitih litoloških jedinica, i do neverovatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara, što je neuobičajeno visok sadržaj i za svetski poznate rudnike zlata - kaže Bošnjaković.

"Lykos Balkan Metals", kompanija listirana na Australijskoj berzi, od prošle godine na području Jezera, na zapadu Bosne i Hercegovine, vrši geološka istraživanja putem svoje kćerke firme SNK Metali.

Za projekte u Republici Srpskoj prvobitno je obezbedio 15,5 miliona konvertibilnih maraka.

Ispitivanje uzoraka u akreditovanoj laboratoriji otkrilo je veoma visok potencijal za nastavak geoloških istraživanja, a taj geološki potencijal ovog područja ujedno je i investicioni potencijal značajan za razvoj ne samo ove opštine, već i unapređenje kvaliteta života stanovnika i poboljšanje ekonomskih prilika na širem području.

Iako se radi o ranoj fazi istraživanja, iz "Lykosa" poručuju da se ovi rezultati mogu smatrati jednim od najboljih na području cele BiH, ali i Balkana.

U 2023. godini se očekuje da će kompanija samo u opštinu Jezero investirati više od 60 miliona konvertibilnih maraka, preneo je sarajevski portal Klix.

Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • GoGi

  2. februar 2023 | 16:23

  Dje baa ??

 • PECA

  2. februar 2023 | 18:19

  A na kojem se mestu nalazi njihovo nalazište? Mi smo u top 10 u svetu i samo dva čoveka znaju tačnu lokaciju.

 • Nes

  2. februar 2023 | 19:21

  Oстао је један мали део територије (0,0657 km²) под контролом Уједињених нација који није био подељен. На том месту, налази се кафана браће Халимић. У тој кафани, представници сва три народа склапају договоре.

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>