• 1

"Mogu da ih iskoriste u Ukrajini": Amerika upozorila Tursku na izvoz proizvoda u Rusiju

"Rusija aktivno pokušava da iskoristi istorijske ekonomske veze sa Turskom", istakao je američki zvaničnik

  • 1
Turska, Rusija, Ukrajina

Foto: Pixabay, Shutterstock

Sjedinjene Američke Države upozorile su Tursku proteklih dana na izvoz hemikalija, mikročipova i drugih proizvoda u Rusiju koje Moskva može koristiti za "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini, izjavio je visoki američki zvaničnik.

Brajan Nelson, visoki zvaničnik Ministarstva finansija SAD za sankcije, posetio je zvaničnike turske vlade i privatnog sektora u četvrtak i petak kako bi pozvao na veću saradnju u ometanju protoka takve robe, preneo je Rojters.

Na sastancima u Ankari i Istanbulu, Nelson i delegacija su istakli da desetine miliona dolara izvoza u Rusiju izazivaju zabrinutost, rekao je zvaničnik, zahtevajući da ne bude imenovan.

- Nema nikakvog iznenađenja... da Rusija aktivno pokušava da iskoristi istorijske ekonomske veze sa Turskom - rekao je zvaničnik.

On je istakao da je pitanje kakav će biti odgovor Turske.

Turska, članica NATO, protivi se sveobuhvatnim sankcijama Rusiji u principu, ali kaže da neće biti izostavljene u Turskoj, pozivajući Zapad da pruži bilo kakve dokaze.

Zapadne zemlje primenile su izvoznu kontrolu i sankcije prema Rusiji nakon krize u Ukrajini. Ipak, kanali snabdevanja su ostali otvoreni iz Hongkonga, Turske i drugih trgovinskih centara.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Americki fasisti bi

    4. februar 2023 | 12:14

    Da celom svetu side mozete jos samo pretnjama da ratujete

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>