• 6

Kako će 5. februar uticati na dalji tok ruske ekonomije? Oštra mera stupila na snagu

Američki dobavljači su u decembru povećali isporuke na rekordne nivoe

 • 6
Nafta rafinerija more oil sea

Foto: Shutterstock

Ograničenje cena ruskih naftnih derivata, koje su uvele G7, EU i Australija, stupilo je danas na snagu.

Evropski uvoznici su već smanjili ruski udeo u uvozu naftnih derivata na 27 odsto u decembru, sa više od polovine pre početka rata u Ukrajini, javio je AP.

Američki dobavljači su istovremeno povećali isporuke na rekordne nivoe, sa 34.000 barela dnevno na početku 2022. godine - na 237.000 barela dnevno do sada u januaru, navodi S&P global.

Novi kapaciteti rafinerija, koji će ove godine biti pušteni u rad u Kuvajtu i Saudijskoj Arabiji i sledeće godine u Omanu, takođe mogu pomoći u zameni ruskih naftnih derivata. Indija je još jedan potencijalni izvor za naftne derivate, a Rusija, s druge strane, mora da nađe nove kupce, ukazuje američka agencija.

Globalna tržišta će morati da se prilagode novonastaloj situaciji posle ograničenja cena ruskih naftnih derivata i moglo bi doći do kratkotrajnog skoka tih cena, upozoravaju analitičari.

Tankeri će imati duži put transporta do Evrope iz SAD, Bliskog istoka ili Indije nego iz ruskih luka na Baltičkom moru. Povećanje cena goriva je glavni faktor za veliki skok inflacije u Evropi.

Grupa sedam najbogatijih zemalja G7, EU i Australija uveli su ograničenje cena za ruski dizel i druge naftne derivate u okviru sankcija prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu. Mera sledi nakon ranijeg ograničenja cene ruske nafte, za koju su EU, G7 i Australija postavili gornju granicu cene sirove nafte od 60 dolara po barelu od 5. decembra.

Koalicija je saopštila u petak da je postavila gornju granicu cena od 100 dolara po barelu za proizvode kojima se trguje uz premiju u odnosu na naftu, uglavnom dizel, i 45 dolara po barelu za proizvode kojima se trguje uz popust, kao što su mazut i prerađena nafta.

G7 je saopštila da će u martu revidirati odluku o ograničenju cene ruske nafte koja je stupila na snagu 5. decembra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Sergej

  5. februar 2023 | 14:50

  Bolje bi bilo zapadnjacima da gledaju svoja posla nego da idu protiv Rusije. POODAVNO SE RUSIJA SPREMALA ZA ZLOČIN KOJI ŽELI ZAPAD. ALI........LAGANICA KAKO HITLER PROŠAO JOŠ JE DOBRO ŠTA ČEKA FAŠISTE PROTIV RUSIJE. SLAVA RUSIJI

  12
  3

  Podelite komentar

 • gemathegreat

  5. februar 2023 | 17:13

  Rusija ne mora ništa jer zemlje BRIKS-a i ostatak sveta gutaju to bez problema.

  11
  2

  Podelite komentar

 • Ezra

  5. februar 2023 | 15:45

  Zasto vise ne verujem ni jednoj vesti sa zapada

  11
  4

  Podelite komentar