• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Švajcarska bi da očuva epitet "neutralne države": Najveće kompanije se vraćaju u Rusiju?

Vreme čitanja: oko 1 min.

U izveštaju je istaknuto da se strane kompanije - koje rade sa švajcarskim firmama - generalno protive usvajanju antiruskih sankcija od strane Švajcarske

  • 3
nestle

Foto: Shutterstock

Oko 6% velikih švajcarskih kompanija koje su napustile Rusiju zbog sankcija Zapada - planira da se vrati tamo u naredne tri godine, pokazalo je istraživanje koje je objavio Credit Suisse Research Institute.

Izveštaj je ukazao da je oko 4% mikro preduzeća, 3% malih i 8% srednjih preduzeća, i skoro jedna od četiri velike švajcarske kompanije, prekinulo poslovne veze sa Rusijom 2022. godine.

"Konfrontacija između Zapada i Rusije je okončala eru multilateralne trgovine, barem za sada", napisao je Credit Suisse, napominjući da su geopolitičke tenzije predstavljale izazove za švajcarske firme.

Kompanije su pogođene ne samo sankcijama, već i carinama i drugim necarinskim barijerama, kao što su propisi o državnim nabavkama i procedure odobravanja, navodi se u saopštenju.

"Nije iznenađujuće da spisak zemalja iz kojih su se švajcarske kompanije povukle u poslednje tri godine predvodi Rusija… Čak i pored toga, nekoliko velikih kompanija već planira da započne ili obnovi poslovne aktivnosti u toj zemlji", navodi se u izveštaju, i dodaje da će "od daljeg toka rata u Ukrajini zavisiti da li će i kada ovi planovi zaista biti sprovedeni".

U izveštaju je, takođe, istaknuto da se strane kompanije koje rade sa švajcarskim firmama generalno protive usvajanju antiruskih sankcija od strane Švajcarske. Prema istraživanju, oko 40 odsto anketiranih kompanija osetilo je negativne reakcije svojih poslovnih partnera zbog podrške međunarodnim sankcijama Moskvi

"Rezultati ankete ilustruju važnost očuvanja neutralnosti za švajcarske kompanije. Više od tri četvrtine ispitanih firmi veruje da je očuvanje švajcarske neutralnosti u interesu njihove sopstvene kompanije", piše Credit Suisse, a prenosi RT.

U anketi je učestvovalo 650 švajcarskih kompanija, uključujući 600 malih i srednjih preduzeća i 50 velikih kompanija. Zasnovan je na odgovorima rukovodilaca čije kompanije posluju sa inostranim partnerima.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>