• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hermes pobedio digitalnog umetnika na sudu: Prodao NFT tokene čuvene "Birkinke" sa krznom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pravni eksperti su pomno pratili slučaj, koji bi mogao da utiče na nerešene i buduće slučajeve NFT-ova

  • 0
Džulija Roberts Julia Roberts Daniel Moder Foto: FAME PICTURES / Backgrid USA / Profimedia

Luksuzni brend "Hermes" dobio je tužbu protiv digitalnog umetnika koji stoji iza "MetaBirkin" NFT-ova, nakon što su ubedili porotu na Menhetnu da je prekršio njihova autorska prava na zaštitni znak čuvene torbice piše Bloomberg.

Ovo je prvi ovakav slučaj koji je doveo u pitanje kako bi NFT-ovi, koji su postali popularni u prethodne dve godine, trebalo da budu gledani kroz objektiv intelektualne svojine.

Pravni eksperti su pomno pratili slučaj, koji bi mogao da utiče na nerešene i buduće slučajeve NFT-ova koji često testiraju nejasnu liniju između umetnosti i potrošačkih proizvoda.

Presuda dolazi nakon što je veliki broj brendova, od Balensijage do Najka, najavilo planove za proširenje na NFT i metaverzum.

Oko 100 MetaBirkin NFT-ova prikazuju Hermesovu legendarnu "Birkinku", prekrivenu šarenim, crtanim krznom umesto kože. Umetnik Rotšild je kreirao i prodao NFT-ove krajem 2021. godine, nakon intenzivne kampanje putem svojih društvenih medija i veb stranice.

- Ono što se desilo danas bilo je pogrešno. Ono što se desilo danas nastaviće se dešava i dalje ako ne nastavimo da se borimo. Ovo je daleko od gotovog - izjavio je digitalni umetnik.

Porota od devet članova donela je presudu u korist Hermesa u sredu, nagrađujući je sa 133.000 dolara ukupne štete.

Kompanija se nije odmah oglasila za komentar.

Video: Dijana Kocić je dala otkaz u uspešnoj firmi i našla posao duše: Koje su zablude o influenserima?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>