• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novak upozorio: Postoji rizik od smanjenja proizvodnje ruske nafte zbog sankcija

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Procenićemo ih u bliskoj budućnosti", istakao je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak

  • 0
nafta, ruska nafta Foto: Shutterstock

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak izjavio je na konferenciji za novinare da postoji rizik od smanjenja proizvodnje nafte u Rusiji zbog ograničenja cene ruskih sirovina koje su uvele EU i zemlje G7.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li sada postoje preduslovi za smanjenje proizvodnje nafte, potpredsednik vlade je rekao: "Da, postoje takvi rizici. Procenićemo ih u bliskoj budućnosti", prenose RIA Novosti.

Novak je ranije u februaru rekao da je proizvodnja u Rusiji u januaru ostala na nivou decembra, oko 9,8-9,9 miliona barela dnevno, a početkom februara je bila na istom nivou.

On je krajem prošle godine najavio da je Rusija, zbog ograničenja cena ruske nafte u EU i zemljama G7 spremna da smanji proizvodnju nafte početkom 2023. za pet do sedam odsto, odnosno za 500- 700 hiljada barela dnevno.

Zapadne naftne sankcije stupile su na snagu 5. decembra 2022. godine, podseća agencija.

Evropska unija, zemlje G7 i Australija uvele su ograničenje cene ruske nafte za pomorski transport od 60 dolara po barelu.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>