• 7

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proverili smo sve cene mesa danas: Da li skače svinjetina i piletina posle prestanka ograničenja?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trgovci su bili skoro godinu dana pod kontrolom cena

  • 7
Cenoteka Foto: Shutterstock, Cenoteka

Vlada Srbije je na sednici donela odluku kojom se ukida ograničenje cena na pojedine vrste svinjskog mesa i piletine. Konkretno ukinuti su član 7. i član 8. Uredbe i to ograničenja na pojedine vrste svinjskog mesa (but bez kostiju, svinjsku plećku bez kostiju, svinjski vrat sa kostima i svinjska slabina sa kostima) i svežeg pilećeg trupa.

Kako je za naš portal rekao ministar trgovine, Tomislav Momirović, nema brige da se će ova odluka promeniti cene u narednom periodu.

"Nećemo dozvoliti da dođe do rasta cena. Ministarstvo trgovine se ozbiljno bavi situacijom na tržištu. Udruženim snagama smo uspeli da obezbedimo da građani imaju na raspolaganju sve proizvode i da se uspešno izborimo sa inflacijom na tržištu", naveo je on.

Reč je o Uredbi o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica kojom se u cilju sprečavanja i otklanjana štetnih posledica poremećaja na tržištu u pogledu snabdevanja, ograničavaju proizvođačke cene i cene u trgovini na veliko i malo osnovnih životnih namirnica.

Ipak, ukoliko želite da pratite cene mesa, donosimo njihov presek na današnji dan. Detaljnije možete pogledati u našoj galeriji.

Danas, piliće file od jednog kilograma košta 719 dinara, pljeksavice su 569 dinara, svinjska leđa sa kostima su od 449 dinara do 646 (u zavisnosti od supermarketa), svinjska plećka je od 549 do 689 dinara. Svinjski kare košta od 799 u Rodi, dok je u Lidlu 999. Vrat sa kostima je najjeftiniji u Disu - 449, dok je u Tempu on 653 dinara. Svinjski file košta od 629 di 999, a but je u maksiju danas 736 dinara. Kilogram klot svinjetine je 789 dinara. Ćevapi koštaju 569.

Pileći batak i karabatak košta 389 dinara za kilogram, dok su pileće grudi 489. Junetina je nasskuplja, i košta 1.099 dinara. Rebra su oko 750.

Podsetimo, trgovci su bili skoro godinu dana pod kontrolom cena.

Video: Potrošač je u centru ekonomskih kretanja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eee

    10. februar 2023 | 12:10

    Treba upozoriti ekonomskog tigra da se situacija izmakla kontroli

  • Seljak u srcu i duši..

    10. februar 2023 | 13:44

    Cena" žive vage " uveliko pala i garant pašće još a trgovci dižu cene...

  • Brat

    10. februar 2023 | 12:53

    Nisu danas ali ce za koji dan da dignu cene.. Uništićete ovaj jadan napaćen narod..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>