• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najveći trgovac nikla součava se sa prevarom vrednom pola milijarde dolara: Stigli im prazni kontejneri

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trafigura navodi da ne postoje dokazi da je neko iz njihove kompanije učestovovao u prevari

  • 0
ruda nikl Foto: Shutterstock

Trafigura, francuska kompanija sa sedištem u Singapuru, koja domirina tržištem bazičnih metala i energenata navela je da je bila žrtva "sistemske prevare" i da se součava sa otpisom većim od pola milijardi dolara nakon otkrića da su kontejneri nikla koje je kupila - prazni piše Financial Times.

U saopštenju u četrvtak, kompanija je navela da je pokrenula sudski postupak protiv grupe kompanija "povezanih i očigledno kontrolisanih" od strane trgovca metalima Prateka Grupte iz Dubaija, uključujući TMT Metals i kompanije u vlasništvu UD Trading grupe.

Dodaju da je deo kontejnera kupljenih od ovih kompanija prošlo inspekcijsku kontrolu od decembra i da nisu posedovali nikl. Većinski broj pošiljki je u tranzitu i tek se očekuje njihova inspekcija.

U privatnom vlasništvu, Trafigura, jedna je od najvećih svetskih trgovaca robom i ima veze sa desetinama banaka koje obezbeđuju milijarde dolara finansiranja koje pomažu u podržavanju njenog svakodnevnog poslovanja.

Trading grupa i TMT Metals nisu odmah odgovorile na zahtev Financial Times-a za komentar.

Nikl je najcenjeniji osnovni metal, koji je u četvrtak porastao za 6 odsto na više od 29.000 dolara po toni, u poređenju sa otprilike 9.000 dolara za bakar.

Guptine kompanije i Trafigura trgovali su sa oko 25.000 tona nikla, ali neki od kamiona pronađeni su sa metalom značajno manje vrednosti u odnosu na nikl, saznaje Financial Times od izvora upoznatih sa slučajem.

Trafigura navodi da ne postoje dokazi da je neko iz njihove kompanije učestovovao u prevari.

Procene govore kako bi šteta za firmu mogla iznositi 7 posto od rekordne dobiti iz finansijske 2022. godine tj. spomenutih 577 miliona dolara.

Tržište nikla izmaklo je kontroli prošle godine nakon krize u Ukrajini, zbog čega je Londonska berza metala obustavila i otkazala trgovanje.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>