• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fond PIO raspisao poziv za boravak penzionera u banjama

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Penzioneri mogu da se prijave do 2. marta

 • 2
Penzioneri straiji muškarac i žena Foto-ilustracija: Shutterstock

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) raspisao je konkurs za prijem zahteva za upućivanje penzionera na rehabilitaciju u banjama, prema kome pravo na desetodnevni oporavak u banjama i lečilištima Srbije imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, čija primanja iznose do 37.809 dinara i koji osim penzije nemaju druga lična primanja.

Kako se navodi u saopštenju Fonda PIO penzioneri se na konkurs mogu prijavljivati do 2. marta.

Pravo da se jave na oglas imaju i penzioneri koji su to pravo ostvarili primenom domaćih propisa i koji primaju penziju iz inostranstva, pod uslovom da zbir tih penzija iznosi do 37.809 dinara.

Uz prijavu je potrebno podneti penzijski ček, dokaz o visini penzije iz inostranstva odnosno izvod iz banke, potvrdu inostranog nosioca socijalnog osiguranja za devizne penzionere, popunjenu prijavu sa izjavom gde penzioner želi da koristi rehabilitaciju, da osim penzije nema drugih ličnih primanja, da nije koristio rehabilitaciju u prethodne tri godine, kao i medicinsku dokumentaciju ako je imaju.

Prijave se podnose udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale gde penzioneri imaju prebivalište, a mogu se podneti i u najbližoj organizacionoj jedinici Fonda PIO, ukoliko penzioner u vreme podnošenja prijave boravi van svog mesta stanovanja.

Penzioneri sa Kosova i Metohije (KiM) sa prebivalištem, odnosno boravištem van teritorije KiM, prijave podnose najbližoj filijali Fonda PIO.

Iz Fonda ističu da članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava.

Rang lista penzionera koji ispunjavaju uslove za upućivanje na rehabilitaciju biće objavljena 21. radnog dana od isteka oglasa.

Na rang listu se može podneti prigovor u roku od pet dana a konačna, rang lista biće objavljena na oglasnim tablama Saveza penzionera Srbije, Udruženja penzionera Srbije „Nezavisnost”, Direkcije Fonda, Pokrajinskog fonda i filijala Fonda PIO.

Video: Mali: Penzije su bezbedne, stabilne i isplaćujemo ih iz realnih izvora

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Pravnik

  11. februar 2023 | 12:23

  Najpravicnije,da je PIO ,raspisao konkurs do 45.000 dinara,jer to je pravi prosek penzionera u Srbiji?!

 • Milutin Popović

  13. februar 2023 | 09:32

  POŠTOVANI, Gde se mogu prijavljivati penzioneri koji žive na KIM, vezano za rehabilitaciju u banjama, imajući uvidu da ste filijalu PIO za nas stacionirali u Kos. Mitrovicu, tako da penzioneri iz Kosovskog pomoravlja da bi obavili prijavu trebaju iz jednog kraja KiM otići na drugi, što predstavlja veliki rizik po njihovu bezbednost. Izmestili ste fond PIO iz Vranje gde nam je bio na 40.km i prebacilin u Kos. Mitrovicu na 120km. Ne radi se samo o fondu PIO, već je država Srbija sve ostale republičke institucije prebacikla u Kos. Mitrovici, što prestavlja rizik za Srbe iz Kos. Pomoravlja.

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>