• 8
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Inflacija u Srbiji može biti dvostruko niža: Guverner otkriva kada bismo mogli to da očekujemo

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Novi izveštaj o inflaciji u Srbiji

  • 8
Narodna banka Srbije, BNS, Zgrada Narodne banke Srbije Foto: Nikola Anđić

Decembarska inflacija je bila 10 odsto, a projekcija za februarsku pokazuje da će ostati povišena u narednom periodu, a nakon toga biće na opadajućoj putanji, tako da bi krajem godine bila dvostruko niža od projektovane, rekla je guverener Jorgovanka Tabaković novinarima danas na predstavljanju izveštaja o inflaciji.

Prema njenim rečima, deficit je bio pokriven neto prilivom stranih investicija (7,1 odsto BDP).

Na najvišem nivou do sada su i devizne rezerve, podsetila je guverner.

"Procenjujemo stopu rasta BDP za obu godinu 2-3 odsto", navela je i dodala ds će rast voditi domaća potražnja.

Šta još piše u izveštaju?

Prvi put za poslednje dve godine februarska projekcija inflacije na nižem je nivou od novembarske, a efekti će biti još vidljiviji u 2024. godini zbog slabljenja troškovnih pritisaka za energente, navodi se u danas predstavljenom Izveštaju o inflacija NBS.

Na predstavljanju Izveštaja, guverner je izrazila očekivanje da će se inflacije u granice cilja vratiti sredinom sledeće godine, što je nešto brže od prethodnih očekivanja. S obzirom da su rizici manje izraženi, ona je navela da postoji jednaka mogućnost da inflacija u 2023. i 2024. godini bude niža od projektovane.

Navela da je inflaciji od 15 posto iz poslednjeg kvartala 2022, u obimu od dve trećine doprineo rast cena hrane i energenata.

Tabaković je istakla da se doprinos cena energenata inflaciji smanjuje, a hrane raste, i da je bazna inflacija u decembru bila 10,1 posto međugodišnje. Guverner je istakla da se očekuje da međugodišnja inflacija ima rast i u prvom tromesečju ove godine.

"Nakon toga sledi opadajući put. A u granice cilja inflacija će se vratiti sredinom 2024. godine što je ranije od očekivanog", rekla je Tabaković.

Tokom četvrtog tromesečja 2022, međugodišnja inflacija iznosila je 15 posto, što je neznatno niže od novembarskih očekivanja centralne banke.

Nbs, februar Foto: Telegraf.rs

NBS ocenjuje da globalna inflacija pokazuje znake usporavanja, što će biti nastavljeno u narednom periodu, zahvaljujući nižim cenama energenata, poboljšanju u globalnim lancima snabdevanja i slabijoj tražnji.

Zamenik generalnog direktora sektora za ekonomska istraživanja i projekcije NBS, Milan Trajković, izneo je očekivanje da će međugodišnja inflacija u decembru biti 7-8 odsto. Rizike za projektovanu inflaciju i BDP, NBS ocenjuje kao simetrične i manje izražene, pa će centralna banka procenjivati da li ima potrebe za reagovanje novim merama.

Kako je istaknuto, mere NBS oko kamata bile su umerenije nego ranije, te su uz održavanje stabilnosti kursa, doprinele ublažavanju efekata prenošenja stranih na domaće cene. U srednjem roku projektuje se smanjenje konsolidovanog fiskalnog deficita, uz zadržavanje učešća javnog duga u BDP ispod 60 procenata, što obezbeđuje održivost javnih finansija.

Guverner je rekla da je NBS kupovinom deviza od jedne milijarde evra sprečila prekomerno jačanje dinara

U Narodnoj banci Srbije danas je održana prezentacija "Izveštaja o inflaciji – februar 2023", koji je Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio na sednici održanoj 9. februara 2023. godine.

"Srpska ekonomija uspela je da se izbori sa pritiscima i odgovori na krizu. Pratićemo da li ima razloga da se pooštri monetarna politika", zaključila je danas Tabaković.

Kako je istakla, "na ekonomiju u velikoj meri utiče ljudsko ponašanje i emocije".

Izvršni odbor NBS je nedavno odlučio da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,5 odsto.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. marta.

Video: Tabaković: Trudimo se da u fazi uvođenja novih usluga sprečimo kao moguće negativne pojave

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki

    14. februar 2023 | 12:11

    Mozemo da ocekujemo kad drzava napuni budzet preko nasih ledja i kad nam izvuce i poslednji dinar.

  • Vapaj

    14. februar 2023 | 12:08

    Kad 40020 din bude odmah 80040 din minimalac verovacu vam!

  • G

    14. februar 2023 | 11:00

    Dvostruko niza inflacija? Znaci samo 50%? Pa odlično!!! 😎👏🤝

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>