• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podsetnik za fizička lica: Novine u vezi sa podnošenjem poreske prijave

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izmene Zakona o porezu na dohodak građana u primeni je od 1. januara ove godine

  • 0
Poreska Uprava, Novi kontrolni centar

Foto: Nikola Tomić

Poreska uprava podseća građane na Izmene Zakona o porezu na dohodak građana koje su u primeni od 1. januara ove godine, a kojima je izvršeno brisanje rokova za podnošenje poreske prijave PPDG-1R u pojedinim slučajevima otpočinjanja obavljanja delatnosti, prijavljivanja prestanka, prekida i nastavka obavljanja delatnosti i promene načina oporezivanja.

Kako navodi Poreska uprava, u slučaju otpočinjanja obavljanja delatnosti to se odnosi na fizička lica koji delatnost ne registruje u Agenciji za privredne registre (npr. upisuju se u Imenik advokata koji vodi Advokatska komora), a koja se opredele da porez plaćaju na paušalno utvrđeni prihod.

Oni prilikom otpočinjanja obavljanja samostalne delatnosti ne podnose poresku prijavu PPDG-1R sa osnovom podnošenja prijave, oznaka 2 - početak obavljanja samostalne delatnosti.

Ti obveznici imaju rok od pet dana od dana registracije u Poreskoj upravi, odnosno dana dodele PIB, a najkasnije do 31. decembra tekuće godine, da podnesu zahtev za odobravanje paušalnog oporezivanja.

Rok do 31. decembra odnosi se na obveznike kojima će PIB biti dodeljen nakon 26. decembra.

Takođe, kako navodi Poreska uprava, preduzetnici koji porez plaćaju na paušalno utvrđeni prihod prilikom prijavljivanja prestanka i prekida obavljanja delatnosti, kao i nastavka obavljanja delatnosti, nakon prekida ne podnose poresku prijavu PPDG-1R sa osnovom podnošenja prijave: oznaka 3 - prestanak obavljanja samostalne delatnosti, oznaka 4 - prekid obavljanja samostalne delatnosti i oznaka 16 - nastavak obavljanja samostalne delatnosti nakon prekida obavljanja delatnosti.

Poreska uprava navodi i da preduzetnici koji porez na prihod od obavljanja samostalne delatnosti plaćaju na stvarni prihod ne podnose poresku prijavu PPDG-1R prilikom promene načina oporezivanja iz samooporezivanja u paušalno oporezivanje sa osnovom podnošenja prijave: oznaka 17 - prelazak iz oporezivanja na stvarni prihod u paušalno oporezivanje.

Preduzetnici koji porez plaćaju na paušalno utvrđeni prihod nemaju obavezu podnošenja poreske prijave PPDG-1R ukoliko se navedene promene odnose na period posle 1. januara 2023. godine.

U tim slučajevima Poreska uprava će poresku obavezu utvrditi rešenjem na osnovu podataka preuzetih iz nadležnog registracionog organa.

Poreska uprava ističe da za promene koje su izvršene pre navedenog datuma i dalje postoji obaveza podnošenja poreskih prijava sa odgovarajućim osnovom za podnošenje prijave.

Video: Šta je najveći problem investitorima od placa do dozvole?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari