• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

Maltene 100.000 Hrvata prima nemačke penzije, ali one znatno variraju: Ne isplati se vraćanje kući

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema podacima nemačkih statističara, krajem 2021. godine u Nemačkoj je živelo skoro pola miliona hrvatskih državljana

  • 5
posao, građevina Foto: Shutterstock

Prema podacima Nemačkog penzijskog osiguranja, 98.055 hrvatskih državljana primalo je nemačke penzije u 2021. godini. Ali, treba napomenuti da su bolje prošli oni koji su odlučili da ostanu da žive u toj zemlji, nakon odlaska u penziju.

Nemačka penzija za Hrvate kreće se od 453 do 945 evra, navodi Poslovni dnevnik, a opšte je poznato da ljudi, generalno sa Balkana, decenijama unazad odlaze "trbuhom za kruhom", a posebno u Nemačku, upravo u potrazi za boljim životom.

Taj trend se nastavio i posle ulaska Hrvatske u EU, štaviše, tek je tada došlo do "eksplozije" odlazaka na rad u inostranstvo, jer više nisu potrebne vize i specijalne dozvole.

Prema podacima nemačkih statističara, krajem 2021. godine u Nemačkoj je živelo skoro pola miliona hrvatskih državljana, ili tačno 434.610 lica. Godine 2013, kada je Hrvatska ušla u EU, broj Hrvata u Nemačkoj je iznosio "svega" 240.543, dakle, maltene se udvostručio u poslednjoj deceniji.

Uz to, više od 131.000 Hrvata je tokom popisa stanovništva reklo kako se u Nemačku doselilo isključivo zbog zaposlenja.

Međutim, među njima je i veliki broj onih koji su svoju penziju zaradili kao gastarbajteri. Pojam "nemačka penzija" oduvek je izazivao divljenje, a tako je i dan-danas. Ipak, neki penzioneri su rešili da se vrate u svoju domovinu, jer je život u Hrvatskoj donedavno bio jeftiniji.

Velike razlike u prosečnim penzijama

Prema podacima Nemačkog penzijskog osiguranja (Deutsche Rentenversicherung Bund – DRV), u 2021. godini isplaćeno je 55.038 penzija Hrvatima koji su se vratili kućama, kao i 43.017 penzija onima koji su ostali da žive u Nemačkoj.

Ali, kako saznaje mirovina.hr, cifre značajno variraju: 2021. godine Hrvatima koji su otišli iz Nemačke isplaćene su penzije u prosečnom iznosu od 453 evra, dok su onima koji su ostali - isplaćene penzije u visini od 945 evra (u proseku).

Iako iz DRV-a nisu objasnili toliku razliku među penzijama, može se pretpostaviti kako je reč o malom broju ostvarenih godina staža, "penalima" za prevremeno penzionisanje, porodičnim penzijama...

Video: Ambasadorka Konrad: Nemačka je najveći investitor u Srbiji, a interesovanje ne prestaje da raste

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    16. februar 2023 | 19:55

    Тако је то кад си у немачкој провинцији...

  • Празна Хрватска

    16. februar 2023 | 23:48

    Тако је то кад Србе протераш са кућног прага а онда се и ти потуцаш по свету за бедну цркавицу. Млади су отишли из Хрватске за хлебом у Данке Дојчланд и у лепу њихову се ретко ко враћа. Оста Хрватска пуста.

  • Boki Köln

    18. februar 2023 | 10:04

    U svakom pogledu je bolji i lepsi zivot nego u Hrvatskoj i Srbiji. Kao radnik imas prava koja nikad nece biti u HR i SRB.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>