• 7

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slavna glumica potkačila naftaše: "To su zločinci, ubijaju ljude"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predstavnici austrijske naftne kompanije pozvali su glumicu na razgovor

  • 7
Jane Fonda, Džejn Fonda, OMV Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Holivudska glumica i aktivistkinja za klimatska pitanja, Džejn Fonda (85), ove godine je počasna gošća Bečkog bala u Državnoj operi.

Ipak, neće sve proći tako "bezazleno" i glamurozno. Fonda je, naime, pre dva dana apelovala na tu prestižnu instituciju da prekine svoje veze s naftnom industrijom, koju je nazvala "zločinačkom".

Glumica je govorila i o geopolitici, i nije krila da je kivna na ruskog predsednika Vladimira Putina, dok je istovremeno pozdravila "hrabrost ukrajinskog naroda i njihovog lidera" Volodimira Zelenskog.

- Otkrila sam da je austrijska kompanija OMV jedan od sponzora bala. Žao mi je što to čujem. Te firme su zločinačke, one ubijaju ljude, ubijaju našu planetu - rekla je Fonda na konferenciji za novinare, održanoj u Beču.

Glumica smatra da "takve kompanije" na taj način nastoje da "obnove svoj imidž" i postanu "društveno prihvatljive", donirajući novac muzejima i kućama opere.

- Ne možemo to dopustiti. Bečka opera je fantastična i zato se pobrinite da prestane da prihvata potporu naftne kompanije - poručila je glumica.

U međuvremenu, oglasio se i OMV koji je pozvao glumicu "da razgovaraju o daljem razvoju OMV-a", barem sudeći po tvitu portparola Andreasa Rinofnera.

S obzirom na to da je Fonda u Beč došla komercijalnim letom, koji koristi fosilna goriva koja su štetna za okolinu, portparol OMV-a je objavio da bi ''OMV rado razgovarao sa Fondom o tome kako ona može da koristi ekološki održiva goriva na putovanjima avionom''.

Kako navodi AFP, Bečka državna opera za sad nije komentisala izjave glumice.

Video: Naftaši se ubrzano digitalizuju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🏂

    17. februar 2023 | 13:24

    Sto se nje pametne tice , neka Zelenskog povede sa sobom kuci !!!!

  • мира

    17. februar 2023 | 13:23

    Нашла она да паметује…

  • Carica Sveta

    17. februar 2023 | 13:53

    Glupost ubija, a ne nafta. Pohlepa ubija, a ne fosilna goriva. Pa i tenkovi koriste ista ta goriva kako bi se ratovalo. I kruzeri i avioni. I struja se dobija na isti način. Ljudi se greju koristeći gas. Tako da i el vozila koriste indirektno opet ta ista goriva, jer izvori obnovljive energije ne mogu 100 % da zamene fosilna goriva. Zato Džejn Fonda nije Tesla. Nego Džejn Fonda. Iako cenim njen duh i aktivizam. Spas planete je proces, matematičke prirode. A ne skup parola.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>